Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

H. Vondráčková sa vráti na Slovensko, v Nitre oslávi 55 rokov na scéne

Na archívnej snímke H. Vondráčková. Foto: TASR/Martin Baumann

Legendárna speváčka pôsobenie na hudobnej scéne odštartovala skutočne unikátne. V roku 1964 sa ako 17-ročná prihlásila do 5. ročníka súťaže Hledáme nové zpěváky, ktorá sa konala v pražskej Lucerne.

Bratislava 12. februára (TASR) - Medzinárodne najúspešnejšia česká speváčka, nestarnúca diva Helena Vondráčková, pripravuje na Slovensku ďalší veľký koncert. Po úspechu narodeninového koncertu Helena Vondráčková 70 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu 21. októbra 2017 to bude koncert Helena Vondráčková a hostia 2019, ktorý sa uskutoční v amfiteátri v Nitre 15. júna. Postavená bude veľkolepá scéna, vizuály, speváčku bude sprevádzať Charlie Band, príde niekoľko hostí, ktorých mená zatiaľ nechce zverejňovať.

Nebudú chýbať megahity Dlouhá noc, Sladké mámení, Lásko má, já stůňu či To tehdy padal déšť. Zostaviť playlist koncertu pre speváčku, ktorá, pri všetkej skromnosti, má 100 známych piesní, je zložitá úloha. "Je to ťažký výber, pretože keď vyberáte z 50 piesní, tak to máte hneď, ale keď ich máte 1200, to je nápor na hlavu, čo s tým, ako to vybrať. Ale myslím si, že to pripravíme tak, aby publikum bolo spokojné. Určite bude počuť hity, na ktoré čaká a ktoré má rado, pripravíme aj nejaké prekvapenia, čo sa týka hostí. Zaznejú aj novinky, ale bude ich menej, ako šafranu. Vždy to tak robím, a vždy sa stretávam s úspechom," povedala speváčka pre TASR.

Pár dní na to, 21. júna, uvedie narodeninový koncert Helena Dlouhá noc live v pražskom Hudobnom divadle Karlín. Ešte predtým, v máji, absolvuje turné v Nemecku pod názvom Ein Wiedersehen mit Helena Vondračková. Aby bol výpočet kompletný, 13. januára v Berlíne ocenil speváčkine pôsobenie na scéne Online-Magazin für deutsche Musik smago! za mimoriadne výkony a úspechy na hudobnej scéne.

"Smago Award 2018 je ocenenie za celoživotný prínos nemeckej kultúre, nemeckej populárnej hudbe, čo ma veľmi potešilo, pretože to ocenenie sa vlastne týka všetkých, ktorí nielen v Nemecku niečo urobili pre nemeckú kultúru, ale aj kolegov a spevákov zo zahraničia, v podstate z celého sveta, ktorí v Nemecku pôsobili, nejakým spôsobom sa prezentovali a boli úspešní, takže tá cena ma dojala," dodala Vondráčková.

Prvý singel, naspievaný v nemčine, so skladbami Frag' nicht / April für uns're Liebe vydal nemecký Polydor v roku 1968, teda pred viac ako 50 rokmi. Helena si spomína aj na svoj prvý koncert v Nemecku. "Bol to zážitok, bol to televízny program s názvom Koffer voll Musik (kufor plný hudby), vystupovali v ňom aj Spejbl a Hurvínek, Felix Holzmann a spevák Richard Adam. Mala som 19," doplnila.

Legendárna speváčka svoje pôsobenie na hudobnej scéne odštartovala skutočne unikátne. V roku 1964 sa ako 17-ročná prihlásila do 5. ročníka súťaže Hledáme nové zpěváky, ktorá sa konala v pražskej Lucerne. Finálový večer 26. apríla 1964 vyhrala s piesňami George Gershwina Summertime a The Man I Love. Pár dní na to absolvovala aj prvé televízne vystúpenie a 3. septembra 1964 nahrala prvú skladbu s názvom Červená řeka, ktorá vyšla na malej platni vydavateľstva Supraphon. O dva mesiace oslávi už 55 úspešných rokov na hudobnej scéne.