Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Francúzsko sa v sobotu rozlúči s rockerom Johnnym Hallydayom

Na archívnej snímke zo 6. mája 1965 francúzska rocková hviezda Johnny Hallyday (uprostred) hrá na gitare počas svojej vojenskej služby po návrate zo svadobnej cesty v nemeckom meste Offenburg. Foto: TASR/AP

Na Eiffelovu vežu by od piatkového do nedeľňajšieho večera mali premietať slogan "Merci Johnny", avizovala parížska primátorka Anne Hidalgová.

Paríž 7. decembra (TASR) - Francúzsko vzdá v sobotu na Champs-Élysées v Paríži posledný hold svojej hviezde rockovej hudby Johnnymu Hallydayovi, ktorý zomrel v noci na stredu vo veku 74 rokov na následky rakovinového ochorenia pľúc.

Ako vo štvrtok informoval úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, smútočný pochod sa vydá od Víťazného oblúka na cestu po svetoznámom bulvári metropoly na Seine. Následne je plánovaná bohoslužba v neďalekom Kostole sv. Márie Magdalény známom pod krátkym označením La Madeleine, v ktorom vystúpi pred smútočnými hosťami aj najvyšší francúzsky predstaviteľ.

Na Eiffelovu vežu by od piatkového do nedeľňajšieho večera mali premietať slogan "Merci Johnny" (Vďaka, Johnny), avizovala parížska primátorka Anne Hidalgová.

Potomok francúzskej matky a belgického otca, rodák z Paríža, vlastným menom Jean-Philippe Smet, sa pod vplyvom Elvisa Presleyho odpútal v 50. rokoch od francúzskej "šansónovej" tradície a začal spievať rock and roll po francúzsky.

"Uviedol rock and roll do Francúzska. Je jedným z mála spevákov, o ktorom ľudia hovoria, že je na pódiu zviera. Ľudia v každom veku ho majú radi," opísal Hallydaya v minulosti novinár Philippe Le Corre. Vo Francúzsku bol taký slávny, že aj Jimi Hendrix mu raz robil predskokana. Aj napriek úspechu doma sa mu však nepodarilo preraziť na lukratívnom americkom či britskom trhu. I tak sa však s jeho nahrávkami predalo viac ako 100 miliónov albumov, účinkoval v mnohých filmoch a desiatky rokov vystupoval na koncertoch pred vypredanými hľadiskami štadiónov i veľkých viacúčelových hál.