Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

FinVision 2019:Automatizácia dokáže firmy odbremeniť a umožniť im rásť

Foto: DATALAN

Digitalizácia a s ňou súvisiaca automatizácia podnikových procesov, vrátane poskytovaných služieb, môže firmám nielenže ušetriť náklady, ale aj zlepšiť kvalitu nimi ponúkaných produktov.

Bratislava 16. apríla (OTS) - To všetko ale zvyšuje nároky na digitálnu bezpečnosť či ochranu osobných údajov vo firemnom priestore. Výsledkom je, ako upozorňuje spoločnosť Gartner, že až tretina CIO v sektore financie považuje digitalizáciu za top biznis prioritu pre rok 2019.

Ako na tieto výzvy reagovať prezradila konferencia FinVision 2019, ktorú organizovala spoločnosť DATALAN a určená je firmám a podnikom z finančného, telekomunikačného, priemyselného a výrobného sektora. „Práve segment fintech je ten, kde cítime najväčší záujem o nové prístupy a inovácie. Celé odvetvie sa dynamicky mení, čo potvrdzujú aj dáta. Podľa odhadov Bain & Company sa bude do roku 2020 až 95 % percent všetkých interakcií medzi klientom a bankou uskutočňovať digitálne. Úlohou IT firiem je im v tejto transformácii pomôcť,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DATALAN-u Marek Paščák.

Jednou z ciest, ako fungovať efektívnejšie, môže byť OpenPlatform – riešenie, ktoré ponúka funkcionality webového operačného systému. Vďaka tomu dokáže užívateľ v internetovom prehliadači spúšťať špecializované aplikácie, schopné medzi sebou komunikovať a zdieľať dáta. Ich výhodou je, že sú malé, nezaťažujú systém a ich vývoj ušitý na mieru potrieb konkrétneho zákazníka je lacná. „V OpenPlatform je možné spustiť aj aplikácie tretích strán. Vytvára tak ideálne prostredie pre každého, kto sa nerád viaže len na výrobcom odporúčané riešenia či softvérové nástroje,“ vysvetlil Peter Širka z DATALAN-u, ktorý stojí za vývojom tohto unikátneho a aj v zahraničí oceňovaného softvéru.

Rozšírená realita už nie je sci-fi
Ako sa dá digitálny svet presunúť do toho fyzického, ukázal zástupca technologického partnera konferencie, inovatívnej slovenskej spoločnosti DORPS. Vďaka platforme XARatec a holografickým okuliarom sa používateľ dostane do rozšírenej reality. „Tak ako Tony Stark v Iron Manovi upravoval mesto, vy môžete zobrazovať rôzne objekty, zoskupovať ich a pracovať s nimi. Dokážete tak postaviť so spolupracovníkmi virtuálnu budovu, pričom vy budete na Slovensku, no vaši kolegovia budú povedzme v Nemecku, USA, či Saudskej Arábii,“ priblížil. Technológia je využiteľná aj v školení a asistencii nových zamestnancov, predaji nehnuteľností, či pri simulácii pohybu robotov v automobilke.

Experti z DATALAN-u hostí FinVision 2019 zase upozornili okrem iného i na to, že aj na nich sa môže vzťahovať nový kybernetický zákon. Fin-tech podniky pôsobia v sektoroch, na ktoré sa nová legislatíva sústredí. Firmy, ktorých sa nový zákon týka, by mali v priebehu pol roka rozbehnúť potrebné bezpečnostné opatrenia a do dvoch rokov by mali byť schopné prejsť bezpečnostným auditom. Ak si svoje povinnosti nesplnia, hrozia im vysoké pokuty. „Počet subjektov, ktoré sa musia riadiť novými pravidlami, bude postupne narastať,“ znelo upozornenie odborníka, ktorý sa tejto téme v DATALANe ako IT firme, zameranej aj na oblasť cyber security, venuje.

Aplikácie a automatizácia na každý deň
Cieľom spoločnosti DATALAN je nielen prinášať nové nápady a trendy, ale ich priamo prenášať do slovenskej biznis reality. O takéto tipy sa IT odborníci podelili aj na konferencii FinVision 2019. Príkladom bola prezentácia o nástroji MS SharePoint, ktorý mnohé firmy majú, ale veľká časť používateľov vôbec nepracuje s jeho potenciálom - využívajú ho iba ako úložisko a nie prostredie, ktoré umožňuje vývoj aplikácií na mieru. V prostredí SharePointu sa však dá riešiť celá firemná agenda od registrácie áut, cez žiadanky o dovolenku až po diskusné fórum zamestnancov a denné menu podnikovej jedálne.

Jedným z riešení, ktoré taktiež umožňujú automatizovať rutinné firemné procesy, sú chatboty. Ako dokážu pomôcť pri poskytovaní technickej podpory zákazníkom, priblížil konzultant z DATALAN-u, ktorý na vývoji riešenia využívajúceho umelú inteligenciu priamo pracuje. Práve téma AI a chatboty zaujíma podľa prieskumu medzi hosťami FinVision 2019 až 42 % zástupcov fintech firiem, a 19 % plánuje takéto riešenie v najbližšom období implementovať alebo sa im hlbšie venovať. Na top priečkach rebríčku IT priorít sa okrem AI, chatbota, open platformy, virtuálnej reality, či témy cyber security ocitol aj monitoring tak infraštruktúry, ako aj procesov a prístupov, a nástroje na tvorbu a jednoduché využívanie webových appiek a API.

Na bezpečnosť netreba zabúdať
Čím viac sofistikovaných riešení spoločnosť využíva, tým viac by mala dbať aj na digitálnu bezpečnosť. Ochromenie informačných systémov a aplikácií totiž dokáže paralyzovať celú firmu. A nielen to. V digitálnej podobe sa dnes spracováva stále viac citlivých údajov, ktorých únik môže predstavovať zásadný problém.
Aj preto DATALAN na konferenciu pozval spoločnosť F5 Networks, ktorej zástupcovia hosťom vysvetlili dôležitosť zabezpečenia kritických webových aplikácií s Webovým Aplikačným Firewallom a taktiež predstavili F5 SSL Orchestrátor ako nástroj pre využitie už existujúcich bezpečnostných riešení aj v prípade najnovších šifrovacích metód.

Partnermi konferencie FinVision 2019 boli aj globálne značky Samsung, IBM, HPE, a EPSON. Každá praktickým spôsobom predstavila to najlepšie a aktuálne zo svojho portfólia, čo môže zákazníkom bánk, finančných inštitúcií, poisťovní, telekomunikačným operátorom, ale aj výrobným závodom zlepšovať a zefektívňovať služby svojim zákazníkom.

S podtitulom Dokážu technológie zázraky? mala konferencia za cieľ odštartovať otvorenú a inšpiratívnu diskusiu o tom, ako moderné technológie využívať účelne a zmysluplne. A preto sa diskutovalo nielen o umelej inteligencii a strojovom učení, či možnostiach zabezpečenia sietí, ale spíkri spolu s hosťami sa venovali aj automatickému vyťažovaniu elektronickej schránky na slovensko.sk, novým možnostiam tlače, či automatickému spracovaniu dokumentov. „Aj tieto riešenia ukázali, že úlohou moderných technológií je uľahčovať a skvalitňovať prácu ľudí i celých firiem. Vďaka nim sa dokážeme zbaviť rutinnej práce a viac sa venovať inováciám a rozvoju podnikania. Sme radi, že v tom dokážeme našim zákazníkom pomôcť,“ dodala Zuzana Škodová Prochotská, výkonná riaditeľka DATALAN-u.

Kompletné informácie o konferencii, hlavné témy a program, fotoreportáž, infografiku s výsledkami z prieskumu medzi hosťami ako aj prezentácie spíkrov nájdete na www.finvision.sk