Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Febiofest Bratislava odpremiéruje dokument venovaný J. Mančuškovi

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Mančuška po sebe zanechal rozsiahle dielo.

Bratislava 11. marca (TASR) - Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava (13. - 19. 3.) uvedie v premiére dokument venovaný konceptuálnemu umelcovi Jánovi Mančuškovi. "Poetický dokument Chýbanie režiséra Štěpána Pecha stavia intímny pomník najslávnejšiemu československému umelcovi začiatku tisícročia," približuje distribučná spoločnosť Film Expanded snímku o českom umelcovi so slovenskými koreňmi. Mančuška vystavoval v MoMA a Centre Pompidou, vo svojej domovine sa však zrovnateľnej pozornosti nedočkal. Zomrel v roku 2011 vo veku 39 rokov po dlhej chorobe.

Mančuška po sebe zanechal rozsiahle dielo. S filmovým portrétom ho spája "princíp chýbania" - rozprávania tým, čo v obraze nie je. Zábery okrem Prahy vznikali aj na Slovensku či v Berlíne a New Yorku, kde výtvarníka zastupovali rôzne galérie.

"Film je postavený na niekoľkých kľúčových Jánových dielach, ktoré v prípade performancií rekonštruujeme. Divadelné predstavenia znovu inscenujeme a iné diela znovu inštalujeme. Snažíme sa jeho práce sprítomniť, opäť sa s nimi konfrontovať. Nechceme byť odkázaní len na spomínanie, ale mať možnosť jeho tvorbu znovu prežiť," hovorí Pech. Režisér sa zúčastní aj na slovenskej premiére dokumentárneho filmu, ktorá sa uskutoční v rámci MFF Febiofest Bratislava v piatok 15. marca o 18.20 h v Kine Lumiére.