Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na festivale balónov zlomili dva svetové rekordy

Dokopy 391 teplovzdušných balónov vzlietlo naraz počas festivalu Lorraine Mondial Air Baloons a zlomilo tak svetový rekord 31. júla 2013 vo farncúzskom Chambley-Bussieres. Foto: TASR/AP Photo

Každoročný festival Lorraine Mondial Air Baloons organizuje potomok priekopníka aeronautiky z 18. storočia Jeana-Francoisa Pilatra de Rozier.

Paríž 2. augusta (TASR) - Na festivale teplovzdušných balónov na bývalom letisku Severoatlantickej aliancie (NATO) vo východnom Francúzsku zlomili dva svetové rekordy. Prvý v počte pilotovaných balónov, ktoré vzlietli za hodinu (408) a druhý v počte balónov, ktoré vzlietli naraz z letiskovej plochy (391). Informovala o tom dnes agentúra AP.

Zvuk stoviek plynových horákov, ktoré sa naraz vznecujú, je úžasný, povedal jeden z pilotov Denis Martignon. Dodal, že to bola "pôsobivá stena balónov".

Každoročný festival Lorraine Mondial Air Baloons organizuje potomok priekopníka aeronautiky z 18. storočia Jeana-Francoisa Pilatra de Rozier. Philippe Buron Pilatre sa chopil rodinného hobby a balóny pilotuje od roku 1979.

"Môj otec lietal. Môj syn lieta. Môj brat lieta. Raz možno aj môj vnuk bude lietať," povedal.