Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

EXOTICKÝ CESTOVATEĽ: Zo záhadného asteroidu je medzihviezdna kométa

Umelecká predstava prvého známeho interstelárneho objektu s názvom Oumuamua. Vedci ho prvýkrát spozorovali 19. októbra 2017. Foto: TASR/AP - ESO

Prvý známy interstelárny objekt nečakane zrýchlil a zmenil dráhu.

Bratislava 8. júla (Teraz.sk) – Vedcov po celom svete šokoval minulý rok v októbri tajomný objekt. Išlo vôbec o prvé teleso, ktoré pochádza z miest mimo našej slnečnej sústavy.

Objekt s oficiálnym označením 1I/2017 U1 (pozn. I znamená Interstellar – v preklade medzihviezdny) objavil 19. októbra 2017 astronóm Robert Weryk. Podarilo sa mu to pomocou teleskopu Pan-STARRS-1 na havajskom observatóriu Haleakala a to iba 40 dní po tom, čo obletel okolo Slnka po veľmi výstrednej trajektórii. Vedci z dostupných dát vypočítali, že by mohol pochádzať z oblasti jasnej hviezdy Vega v súhvezdí Lýra.

„Bol to výnimočný deň. Na objav medzihviezdneho telesa sme čakali desaťročia,“ uviedol riaditeľ Centra pre výskum blízkozemských objektov NASA Paul Chodas.

,Oumuamua´ - po havajsky posol z ďalekých končín - cestuje vesmírom nezadržateľne ďalej a už nikdy sa do našej slnečnej sústavy nevráti.



Domov na inej adrese

Vedci počas niekoľkých mesiacov zosumarizovali známe fakty a najnovšie zistenia publikovali v časopise Nature.

O nevšednom objekte vieme zatiaľ toľko, že sa pohybuje rýchlosťou približne 87 km/s a keďže okolo Zeme presvišťal ako stíhačka, vedci sa domnievajú, že na jeho rýchlosť nemala vplyv iba gravitácia Slnka. Čo to všetko znamená? Do našej slnečnej sústavy už musel vletieť veľkou rýchlosťou a teda jeho domovom je zatiaľ bližšie nešpecifikovaný mimogalaktický priestor.

"Výrazne hyperbolická dráha umožňuje bez pochybností vyhlásiť, že toto teleso prichádza z prostredia mimo našej slnečnej sústavy a ako také je prvým detegovaným medzihviezdnym objektom,“ vysvetlil slovenský astronóm Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Ilustračná snímka kométy Oumuamua a jej preletu slnečnou sústavou.
Foto: NASA JPL

Problémy s identitou

Spočiatku vedci označili vesmírneho posla za kométu. Neskôr od tejto klasifikácie upustili, pretože nespozorovali v jeho okolí žiadne stopy uvoľneného prachu alebo plynu. Zaradili ho preto do kategórie asteroidov. Ibaže potom zistili, že teleso sa nepohybuje presne tak, ako predpokladali.

„Vyskúšali sme viacero alternatív a najpravdepodobnejšou je, že Oumumua musí byť kométa a plyny, ktoré unikajú z jej povrchu spôsobujú malé rozdiely v jej trajektórii,“ uviedol člen tímu z NASA JPL David Farnocchia.

Kométy obsahujú ľad, ktorý sa pri zahrievaní odparuje a môže vytvárať typický chvost alebo kómu. Uvoľnenie tlaku plynu tak môže spôsobiť jemné vychýlenie z predpokladanej dráhy.

Čo vieme

Ide o kométu
Priletela z miest mimo našej slnečnej sústavy
Má hyperbolickú trajektóriu
Má predĺžený tvar a je dlhá približne pol kilometra
Otáča sa okolo viacerých osí a úplnú rotáciu urobí každých 7,3 hodiny

Čo nevieme

Nepoznáme jej presný vzhľad
Z akých prvkov je zložená
Odkiaľ presne pochádza
Čo sa s ňou aktuálne deje


Hoci niekoľko záberov zhotovil aj Hubbleov vesmírny teleskop, vedci nezaznamenali žiadne prachové stopy typické pre kométu. „Je to stále zvláštny objekt, ale podľa doterajších výsledkov sa prikláňame k tomu, že je kométou a určite nie asteroidom,“ uzavrel Olivier Hainaut z Európskeho južného observatória.

Vesmírny posol sa zjavil rýchlo, takisto aj zmizol. Z dohľadu výkonných teleskopov sa úplne stratil začiatkom tohto roka. Vedci dokonca pracujú aj s teóriami, že medzigalaktická kométa môže pochádzať z relatívne mladého systému a že našou galaxiou putovala miliardy rokov.

Zdroj: NASA, ESA