Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Egyptský súd odstavil YouTube za zverejnenie Nevinnosti moslimov

Egypťan na internete Foto: TASR/AP

V kontroverznom filme je prorok Mohamed znázornený ako "sukničkár" a zneužívateľ detí.

Káhira 9. februára (TASR) - Egyptský súd nariadil v sobotu všetkým poskytovateľom internetu, aby na mesiac zablokovali prístup k službe YouTube, keďže jej prostredníctvom bolo možné sledovať film Nevinnosť moslimov urážajúci proroka Mohameda. Informovali o tom dnes egyptské štátne médiá.

Krátka, 13 minút trvajúca uputávka, označovaná aj za trailer k filmu, vznikla v USA. Vo filme je prorok Mohamed znázornený ako "sukničkár" a zneužívateľ detí.

Koptský kresťan a režisér filmu Nevinnosť moslimov Mark Basseley Youssef pred časom vysvetlil, že nakrútiť film sa rozhodol po streľbe moslimského útočníka na vojenskej základni Fort Hood v Texase v roku 2009, pri ktorej zahynulo 13 ľudí.

Vlani vyvolal v arabských krajinách vlnu protiamerických nepokojov.

Egyptský súd dnes svoj verdikt zdôvodnil tým, že zástupcovia YouTube "trvali na vysielaní filmu urážajúceho islam a jeho proroka, čím nerešpektovali náboženské presvedčenie miliónov Egypťanov a nebrali ohľad ani na hnev všetkých moslimov".

Egyptský telekomunikačný regulačný orgán už informoval, že po doručení rozsudku zabezpečí jeho vykonanie. Hovorkyňa egyptskej pobočky spoločnosti Google, ktorá je majiteľom YouTube, uviedla, že ešte nemá k dispozícii žiadny oficiálny dokument zo súdu.