Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Dnes sa v ôsmich slovenských mestách začne Envirofilm 2012

Foto: TASR/Jozef Ďurník

Tento rok filmári z 32 krajín sveta prihlásili do súťaže 179 filmov, čo je v histórii festivalu rekordný počet.

Banská Bystrica 14. mája (TASR) - V ôsmich slovenských mestách sa v pondelok 14. mája začína už 18. ročník Medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm 2012. K pôvodným dvom festivalovým mestám Banskej Bystrici a Zvolenu, v ktorých mal festival v roku 1995 svoju premiéru, postupne pribúdali ďalšie – Banská Štiavnica, Kremnica, Krupina a v tomto roku sú to aj mestá Košice, Skalica a Poltár.

Do festivalového diania sa prvý raz zapoja aj bratislavské kiná, Artkino za Zrkadlom a Filmový klub Lúky (Kultúrne zariadenia Petržalky), ktoré počas festivalového týždňa uvedú prehliadky súťažných filmov Envirofilmu 2012 a ocenených filmov z minulého ročníka. Filipkáčsky Envirofilm v spolupráci s organizátormi festivalu tiež po prvý raz organizuje banskobystrická Škola u Filipa.

Prihlásilo sa rekordný počet filmov

Tento rok filmári z 32 krajín sveta prihlásili do súťaže 179 filmov, čo je v histórii festivalu rekordný počet. Rekordný je aj počet filmov nemeckých autorov – 43. Slovensko sa do súťaže zapojilo s 31 filmami. Prvý raz sa na festivale zúčastňujú filmári z Palestíny. Výberová komisia nominovala do hlavnej súťaže 57 dokumentov od autorov z 19 krajín sveta.

Medzinárodná filmová porota, ktorá zasadala 12. - 15. apríla v Banskej Bystrici, rozhodla o udelení 19 cien. Detská porota zasadne počas festivalu, a to v stredu 16. mája. Ceny autorom víťazných filmov odovzdajú na záverečnom slávnostnom ceremoniáli v piatok 18. mája na Radnici v Banskej Bystrici.

Filmovú časť festivalu každoročne obohacujú vo všetkých festivalových mestách aj sprievodné podujatia. Návštevníkov čakajú besedy, stretnutia so zaujímavými ľuďmi, osobnosťami, množstvo výstav a podujatia pre deti.

Uskutoční sa aj pokus o slovenský rekord

Hneď v prvý deň festivalu sa v Banskej Bystrici uskutoční ďalší pokus o vytvorenie nového slovenského rekordu, ako aj beseda s holandským režisérom Jan van de Bergom. V rámci prehliadky filmov z archívu SFÚ uvedú film Martina Šulíka o významnom slovenskom dokumentaristovi Martin Slivka – muž, ktorý sadil stromy.

Banskobystričanov nesporne zaujme beseda na tému ekozločiny so špecialistom na trestnú činnosť proti životnému prostrediu Ladislavom Hannikerom a držiteľom titulu Ambasádor životného prostredia Mikulášom Hubom alebo beseda o národných parkoch, na ktorej sa zúčastní aj David Barna (USA National Park Service), v roku 2010 člen medzinárodnej poroty Envirofilmu. Barna navštívi aj Kremnicu, Poltár a Skalicu.

Hosťom festivalu bude tento rok aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella a už tradične i slovenský dokumentarista Pavol Barabáš, ktorého privítajú aj v Kremnici. S filmárom Tomášom Hulíkom sa stretnú diváci v Banskej Bystrici, Poltári a Skalici.

V sprievodnom programe v Košiciach dominujú podujatia pre deti a mládež. V Skalici bude okrem iného aj Indiánsky deň spojený s ukážkami sokoliarstva a v závere festivalového týždňa Trdlofest, deň plný trdelníka, vína a dobrej nálady. V Poltári je súčasťou festivalu napríklad aj celomestský Deň bez áut.

Osemnásty Envirofilm ukončí prehliadka ocenených filmov v sobotu 19. mája v kinosále Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Vyhlasovateľom festivalu je Ministerstvo životného prostredia SR, organizátorom Slovenská agentúra životného prostredia a Envirofilm, n. o.