Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

TOP 10 zoologických záhrad na Slovensku a jeho okolí

Jediná zoo na Slovensku, ktorá chová slony africké. Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Vyberáme pre vás tie najkrajšie zoologické záhrady na Slovensku a v okolitých štátoch.

Bratislava 10. júla (TERAZ.sk) - Pripravili sme pre vás výber tých najkrajších a najväčších zoologických záhrad u nás a v našom okolí. Na Slovensku sa nachádza päť zoologických záhrad, a to v Bojniciach, Bratislave, Košiciach, Spišskej Novej Vsi a v Stropkove. Okrem toho prinášame výber tých najkrajších zoologických záhrad v okolitých krajinách.

Zoologické záhrady na Slovensku




1. Zoologická záhrada Bojnice
Zoologická záhrada v Bojniciach je najstaršou a aj najnavštevovanejšou zoo na Slovensku, ktorá patrí medzi takzvané všeobecné typy, teda bez vyhradenej špecializácie na určité zvieratá. V minulosti sa venovala pozornosť najmä chovu rysov ostrovidov, bežcov či horských kôz. V súčasnosti je to jediná slovenská zoo, ktorá chová slony africké, antilopy bongo, orangutany bornejské i horské zebry. Areál spríjemňuje rekreačné prostredie kúpeľného mesta Bojnice. Na svojom zozname má 26 druhov zvierat zaradených do Európskeho chovného programu (EEP) a 32 druhov v Európskych plemenných knihách (ESB). Celkovo sa v zoo nachádza až 414 živočíšnych druhov.

2. Bratislavská zoologická záhrada
V Bratislavskej zoologickej záhrade sa nachádza 147 zvierat a až 617 exemplárov. Najzaujímavejšie exempláre v záhrade sú levy juhoafrické, leopardy cejlónske či jaguáre americké. Veľkým lákadlom pre návštevníkov je výbeh zebier a žiráf, antilop i hrošíkov libérijských. V strede zoo je pre najširšiu verejnosť určený i unikátny Dinopark, v ktorom sa rozprestierajú dinosauri na ploche takmer troch hektárov. Súčasťou expozície sú aj náučné chodníky, 3D kino o vývoji života na Zemi či paleontologické ihrisko. Jednou z najväčších atrakcií parku je 200 mil. rokov stará druhohorná rastlina Wollemi Pine.
Jaguár americký patrí medzi najvýznamnejšie druhy v bratislavskej zoo.
Foto: TASR/Martin Baumann


3. Košická zoologická záhrada
Košická zoologická záhrada v prírodnom prostredí mestskej časti Košíc - Kavečany je zameraná na euroázijskú faunu. Na návštevníkov čaká 181 druhov zvierat z piatich kontinentov. Celkovo je v zoologickej záhrade až 826 jedincov. Je to najväčšia zoo na Slovensku, nie však výstavnou plochou, ale celkovou rozlohou. Medzi najväčšie atrakcie záhrady patrí veľhad kubánsky, krokodíl čelnatý, tuleň sivý, turčniak jednopásy či medveď hnedý.
Medveď hnedý sa osviežuje zmrzlinou počas horúcich letných dní.
Foto: TASR/František Iván


4. Zoologická záhrada Spišská Nová Ves
Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi je najmenšia i najmladšia zoo na Slovensku. S rozhlohou 8,5 ha chová vyše 70 živočíšnych druhov. Návštevníkov čaká arborétum s 30 druhmi drevín. Celkovú scenériu záhrady dotvára potôčik, ktorý preteká cez areálom zoo. V spišskonovoveskej záhrade nechýba puma americká, ťava dvohrbá, šimpanz učenlivý, ale aj tiger ussurijský.
Na návštevníkov zoo v Spišskej Novej Vsi čaká aj Lemur kata.
Foto: TASR/Zuzana Svitanová


5. Zoologická záhrada v Stropkove
Zoo park Stropkov je situovaný na východe Slovenska, na hlavnom ťahu medzi Ukrajinou a Poľskom. Ide o jedinú zoo svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa tu viac ako 60 druhov zvierat v 40 voliérach. Areál poteší najmä detských návštevníkov, ktorý je dotvorený atypickými zariadeniami, ako rozprávkovým bufetom a možnosťou kŕmenia zvierat.
Tiger sibirský patrí k jedným z unikátov zoologickej záhrady v Stropkove.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Zoologické záhrady v okolitých krajinách



6. Zoologická záhrada Tierpark Schönbrunn
Zoologická záhrada Tierpark Schönbrunn vo Viedni je najstaršou zoologickou záhradou na svete. V areáli na návštevníkov čaká akvárium a terárium, pavilón dažďového pralesa s tisíc metrov štvorcových džungle z Bornea, pavilón púšte i mimoriadne atraktívny polárny pavilón s tučniakmi a tuleňmi. Tierpark Schönbrunn sa pýši vzácnymi pandami obrovskými, ktorá previezli do viedenskej zoo až z Číny.
Zoologická záhrada v Tierpark Schönbrunn je najstaršou zoo na svete.
Foto: TASR/AP Photo


7. Zoologická záhrada v Prahe
Zoologická záhrada v Prahe, ktorá sa nachádza v dolnej časti pražskej Troje, je najmodernejšia a aj najväčšia počtom chovaných druhov zvierat. K atrakciám zoo patrí indonézska džungľa, detská zoo, komplex opičích ostrovov a pavilón Afrika zblízka. Medzi najvzácnejšie druhy patrí slon africký, slon indický, sob polárný, panda červená a bongo.
Ľadové medvede v pražskej zoo.
Foto: TASR/AP Photo


8. Zoologická záhrada Dvůr Králové
Najväčšia a najobľúbenejšia zoologická záhrada v Českej republike Zoo Dvůr Králové ponúka africké safari a v nich voľne sa pohybujúce kopytníky, ako antilopy, zebry, pakone a vtáctvo. Zároveň je najväčším chovateľom afrických zvierat v Európe. Návštevníci sa v lete môžu prejsť po areáli v špeciálne upravených safariautobuse medzi voľne vypustené zvieratá. Medzi najatraktívnejšie časti areálu patria pavilón šelem, svet dinosaurov, pavilón hrošíkov, levov a vodný svet.
Hrošík libérijský v českej Zoologickej záhrade Dvůr Králové.
Foto: TASR/Miroslav Košírer


9. Zoologická záhrada Krakow
Zoologická záhrada v Krakowe sa pýši vyše 300 druhov zvierat z celého sveta na rozlohe 20 hektárov. K najvzácnejším druhom zvierat tu patria leopard, jaguár, hrošík libérijský a mnoho ďalších. V areáli je priestor aj pre tých najmenších, ktorí tu majú vystavanú Mini Zoo, kde môžu byť v blízkom kontakte s drobnými zvieratami, ako sú poníky, morčatá, králiky alebo korytnačky.
V krakowskej zoo je viac ako 300 druhov zvierat z celého sveta.
Foto: TASR/AP Photo


10. Zoologická záhrada Nyíregyháza
Jedna z najkrajších zoologických záhrad v Maďarsku sa nachádza v ideálnom prostredí v časti mesta Nyíregyháza-Sóstó. V areáli záhrady sa nachádza akvárium, Tropický dom, Africká panoráma, bazén pre tulene a nedávno otvorená Zelená pyramída. V nej je umiestnené obľúbené Oceanárium. Veľkú pozornosť pútajú dva druhy slonov, a to ázijské a africké, tigre biele a "kolekcia" šeliem.
Škvrnité mláďa jaguára amerického v Zoo Nyíregyháza.
Foto: TASR/AP Photo