Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

Deň otcov zvýrazňuje vzťah otca k dieťaťu a jeho úlohu v spoločnosti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Príbeh Dňa otcov, ako ho poznáme v súčasnosti, sa začal písať začiatkom minulého storočia. Prvá zmienka z roku 1907 sa spája s menom Američanky Grace Golden Claytonovej.

Bratislava 18. júna (TASR) - Medzinárodný Deň otcov (Father’s Day) je sviatok oslavujúci všetkých otcov a otcovstvo, pričom zvýrazňuje vzťah otca k dieťaťu, ako aj jeho úlohu v spoločnosti. V rôznych krajinách mu v kalendári prislúcha rôzny dátum, ale vo väčšine krajín sveta, vrátane Slovenska, sa pripomína v tretiu júnovú nedeľu. Tento rok je to nedeľa 18. júna.

Z údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 vyplýva, že na Slovensku žije 1,4 milióna otcov. Najväčšou skupinou sú otcovia s dvoma deťmi, tvoria 47 percent všetkých otcov. Štvrtina má jedno dieťa.

Príbeh Dňa otcov, ako ho poznáme v súčasnosti, sa začal písať začiatkom minulého storočia. Prvá zmienka z roku 1907 sa spája s menom Američanky Grace Golden Claytonovej. V decembri 1907 pri banskom nešťastí v Monongahu v Západnej Virgínii zahynulo 361 mužov, z toho 250 otcov. Dcéra jedného z mŕtvych baníkov Grace Golden Claytonová navrhla miestnemu pastorovi vo Fairmonte, aby sa na ich počesť konala spomienková bohoslužba.

Tradícia Dňa otcov vznikla o tri roky neskôr v meste Spokane v americkom štáte Washington. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky vychovával sám šesť detí. Jeho dcéra Sonora Smartová-Doddová vnímala svojho otca ako hrdinu - ako odvážneho, obetavého a milujúceho muža. Keď sa dozvedela, že matky majú svoj sviatok, navrhla, aby podobný mali aj otcovia. Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín jej otca v nedeľu 19. júna 1910. Odvtedy sa tretia júnová nedeľa stala postupne sviatkom všetkých otcov, pričom popularita tohto sviatku stále rástla.

Oficiálny charakter nadobudol počas vlády amerického prezidenta Lyndona Johnsona. V roku 1966 podpísal deklaráciu, ktorou určil tretiu nedeľu v júni ako oficiálny sviatok Dňa otcov. Avšak až americký prezident Richard Nixon potvrdil v roku 1972 zákonom trvalé slávenie Dňa otcov na celonárodnej úrovni v tretiu júnovú nedeľu. Postupne sa jeho obľúbenosť rozšírila aj do ďalších krajín. Okrem tohto sviatku vznikol v roku 1991 aj Medzinárodný deň mužov (International Men's Day), ktorý pripadá na 19. november.

Hoci sa Deň otcov vo väčšine krajín slávi v tretiu júnovú nedeľu, napríklad v Španielsku, Portugalsku, Taliansku, Chorvátsku a Belgicku sa spája so sviatkom svätého Jozefa (19. marca), v Nemecku pripadá na 40. deň po Veľkej noci na sviatok Nanebovstúpenia Pána, v Rakúsku na druhú júnovú nedeľu a napríklad v Rusku má tento sviatok len veľmi krátku tradíciu. Prezident Vladimir Putin podpísal príslušný dekrét len v októbri 2021 s tým, že Deň otcov sa bude sláviť v tretiu októbrovú nedeľu.





Zdroj: www.fathersdaycelebration.com, https://feiertag.info