Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Magazín

Deň krivých zrkadiel odbúraval predsudky k mentálne postihnutým

Na snímke účastníci charitatívnej kampane Deň krivých zrkadiel s drobnými remeselnými výrobkami v bratislavskom Starom meste 12. júna 2014. Na podujatí predstavia mentálne hendikepovaní svoje vedomosti a zručnosti, aby pomohli odbúrať predsudky spoločnosti voči ľuďom s touto formou postihnutia. Foto: TASR/Martin Baumann

V mestách po celom Slovensku mohli obyvatelia stretnúť ľudí s mentálnym postihnutím a ich sympatizantov.

Bratislava 12. júna (TASR) - Ovplyvňovať pozitívnym príkladom postoje verejnosti k ľuďom s mentálnym postihnutím a odbúravať predsudky voči nim. Taký bol cieľ celoslovenskej akcie Deň krivých zrkadiel, ktorá sa uskutočnila dnes v Bratislave a ďalších desiatich slovenských mestách.

V hlavnom meste, ale aj v Malackách, Trnave, Nitre, Trenčíne, Gelnici, Prešove, Spišskej Novej Vsi, Banskej Bystrici, Tornali a Partizánskom mohli ich obyvatelia stretnúť ľudí s mentálnym postihnutím a ich sympatizantov. Snažili sa zabaviť okoloidúcich na koncertoch, športových podujatiach. Predstavili výrobky z chránených dielní, ukázali svoje výtvarné práce.

V Bratislave sa Deň krivých zrkadiel začal o 14.00 hodine bubnovou Show Campana Batucada, ktorá sa z Hviezdoslavovho námestia presunula do okolitých ulíc. Neskôr v rámci benefičného koncertu na Hviezdoslavovom námestí vystúpila hudobná skupina Jamestown, tanečný súbor NajLS. Svoje výrobky tu ponúkali zamestnanci a klienti domovov sociálnych služieb a chránených dielní z Bratislavy a okolia. Záštitu nad akciou prevzal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.



O podujatí informovalo Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím. Jeho súčasťou bol aj reštart kampane s názvom "Nechcem, ale musím!". Jej cieľom je presvedčiť verejnosť, že aj ľudia s mentálnym postihnutím majú právo rozhodovať o svojom živote. Slovenská legislatíva umožňuje pozbaviť spôsobilosti na právne úkony dospelých ľudí vrátane ľudí s mentálnym postihnutím.

Združenie prichádza s návrhom na zrušenie tohto inštitútu. Tým by malo byť podľa jeho predstaviteľov zabezpečené naplnenie textu Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorý Slovensko ratifikovalo v roku 2010. Na podporu svojej kampane vyrobilo krátke videoklipy, v ktorých účinkujú známe herecké tváre - Judit Bárdos a Richard Stanke.