Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Karel Srp podal žalobu na pesničkára Jaroslava Hutku

Na archívnej snímke nemecký prezident Johannes Rau (druhý sprava) a český prezident Václav Havel (vpravo) počúvajú českého pesničkára Jaroslava Hutku. Foto: TASR

Šéf Jazzovej sekcie žiada písomné ospravedlnenie a stiahnutie Hutkových výrokov o jeho údajnej spolupráci s ŠtB.

Praha 22. februára (TASR) - Známy český pesničkár Jaroslav Hutka čelí žalobe šéfa Jazzovej sekcie Karla Srpa. Ten v nej žiada písomné ospravedlnenie a stiahnutie Hutkových výrokov o jeho údajnej spolupráci s ŠtB. Kauzou sa bude zaoberať Obvodný súd pre Prahu 2, informoval dnes internetový server Novinky.cz.

Už 30. januára 2017 zaslal Srp cez advokátsku kanceláriu Hutkovi predžalobnú výzvu, v ktorej žiadal ospravedlnenie. Hutka však už skôr pre médiá naznačil, že žiadosti nevyhovie, takže Srpovo podanie žaloby nie je prekvapením.

Hutka zverejnil na jednej zo sociálnych sietí v reakcii na oznámenie prezidenta ČR Miloša Zemana o vymenovaní Srpa za člena Etickej komisie 19. januára príspevok, v ktorom konštatoval, že má vo svojom spise ŠtB štyri udania od Karla Srpa, ktorý vraj tajnej službe niekdajšej štátostrany doplnil o ňom chýbajúce informácie.

"Jemu som veril a všetko povedal, po prevrate som sa to potom dočítal v spise. To už nie je cap záhradníkom, to je akosi svet na ruby...," uviedol Jaroslav Hutka.

Proti Srpovmu vymenovaniu za člena Etickej komisie sa vyslovili aj historici a disidenti. Premiér Bohuslav Sobotka ho odmietol podpísať.