Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Cirkvi: Dotazník k synode vyplnilo viac ako 4200 mladých Slovákov

Pápež František a biskupi na archívnej snímke.
Foto: TASR/AP

Dotazník pozostával z piatich okruhov a mal približne 50 otázok o vnímaní mladých na životné rozhodnutia, vzťahy, náboženstvo, vieru, cirkev či svet internetu. Výsledky budú spracované vo Vatikáne.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Online dotazník k budúcoročnej synode, ktorú zvolal pápež František, vyplnilo počas októbra 4271 mladých Slovákov. Vyplýva to zo štatistiky Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktorá dotazník zverejnila na stránke mamnazor.sk.

"Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí dotazník vyplnili. Zvlášť si cením, že ho vypĺňali naozaj všetci, od mladých s vierou hlboko zakorenenou v živote cirkvi, cez pochybujúcich a hľadajúcich až po tých, ktorí majú voči cirkvi kritický postoj," povedal tajomník Rady pre mládež a univerzity KBS Ondrej Chrvala. Ako doplnil, z odpovedí bolo vidieť, že mladí našli odvahu a povedali svoj názor presne tak, ako si želal samotný pápež.

Zber údajov na národnej úrovni bol ukončený 30. novembra. Dotazník pozostával z piatich okruhov a mal približne 50 otázok o vnímaní mladých na životné rozhodnutia, vzťahy, náboženstvo, vieru, cirkev či svet internetu. Výsledky budú spracované vo Vatikáne.

Synoda biskupov je zhromaždenie biskupov vybratých z rozličných krajín, ktorí sa schádzajú v stanovenom čase, aby udržiavali úzke spojenie medzi pápežom a biskupmi a aby pápežovi poskytovali pomoc pri spravovaní cirkvi. V minulosti biskupi s pápežom diskutovali napríklad o rodine (1980), zmierení a pokání (1983), úlohe laikov v cirkvi (1987), zasvätenom živote (1996), Božom slove (2008), novej evanjelizácii (2012). Zatiaľ posledná synoda (2014/2015) sa venovala téme rodiny. Cirkev v súčasnosti chystá synodu o mládeži.