Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Čile vyhlásilo poplach pre zvýšenú aktivitu sopky Copahue

Sopka Copahue Foto: TASR/AP

Úrady nariadili evakuáciu 460 rodín, spolu vyše 2200 ľudí, v 25-kilometrovom okruhu sopky.

Santiago 28. mája (TASR) - Čile v pondelok vyhlásilo pohotovosť - červený stupeň - v súvislosti so zvyšujúcou sa aktivitou sopky Copahue, ktorá leží na hraniciach s Argentínou. Od nedele zaznamenali v oblasti 455 malých otrasov.

Minister vnútra a bezpečnosti Andres Chadwick, ktorého citovala agentúra Associated Press, zdôraznil, že "všetko naznačuje, že sa začal proces, ktorý môže viesť k erupcii". Úrady nariadili evakuáciu 460 rodín, spolu vyše 2200 ľudí, v 25-kilometrovom okruhu sopky. "Evakuácia je povinná, nie dobrovoľná," povedal minister reportérom.

Podľa úradu pre mimoriadne situácie by sa mala evakuácia skončiť do 48 hodín, môže sa však natiahnuť až na 72 hodín, keďže v oblasti je zlé počasie, silno prší.

Najmenej tri stĺpy dymu, všetky niekoľko tisíc metrov vysoké, stúpali v pondelok nad sopkou, nachádzajúcou sa asi 400 kilometrov na juh od čílskej metropoly Santiago.

Sopka vysoká 2965 metrov sa nachádza v pohorí Ánd na hraniciach s argentínskou provinciou Neuquen. V Argentíne vyhlásili pohotovosť žltého stupňa. Oblasť kontrolovali letecky cez víkend a sopku monitorujú s pomocou siete webových kamier.

Prístup k sopke z argentínskej strany je uzavretý v okruhu štyroch kilometrov, neďaleké mestá, vrátane Villa de Caviahue však fungujú normálne.

Sopka Copahue začala chrliť popol a dym v decembri, už vtedy vyhlásili červený poplach.

K veľkej erupcii sopky došlo v roku 1992. V roku 2002 sa stala opäť mimoriadne aktívnou, vtedajšie výbuchy a vypúšťanie dymu boli jej najsilnejšou aktivitou za vyše 20 rokov, napísala agentúra Associated Press.