Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Matka svoje pätorčatá verejnosti nikdy neukáže

Prvé pätorčatá v dejinách Českej republiky sa 2. júna 2013 narodili v pražskej podolskej nemocnici. Foto: FOTO/ÚPMD

Slávne české pätorčatá preložili 11 dní po pôrode z jednotky intenzívnej starostlivosti na oddelenie menej intenzívnej starostlivosti.

Praha 12. júna (TASR) - Prvým českým pätorčatám sa darí dobre a dnes ich lekári preložili na oddelenie menej intenzívnej starostlivosti. Domov do stredočeských Milovíc budú môcť ísť približne o mesiac. Deti sú aj naďalej v inkubátore a budú ich kŕmiť hadičkou do žalúdka. Informovali o tom lekári z nemocnice Praha-Podolí, na ktorých sa odvoláva spravodajský portál iDNES.cz.

V poriadku je takisto matka Alexandra Kiňová. Tá sa rozhodla, že potomkov nikdy neukáže verejnosti, uviedol portál Novinky.cz.

Najväčší jedák je Alex

Vývoj zdravotného stavu pätorčiat je veľmi priaznivý, uviedla zástupkyňa primára neonatologického oddelenia Petra Šaňáková. Deti kŕmia materským mliekom, každé tri hodiny dostávajú dávku 20-30 mililitrov.

Prvé pätorčatá v dejinách Českej republiky sa ráno 2. júna 2013 narodili v pražskej podolskej nemocnici.
Foto: FOTO/ÚPMD
Všetky deti, ktoré sa narodili 2. júna v 31. týždni tehotenstva, rastú približne rovnako, ale podľa ich matky je najväčší jedák zrejme chlapec Alex.

Chlapci Deniel, Michael, Martin a Alex vážili pri narodení 1050-1340 gramov, ich sestra Tereza 1250 gramov. Štyri deti už dosiahli pôrodnú hmotnosť - po pôrode je totiž bežné, že deti mierne stratia na váhe.

Pätorčatá strávili po narodení na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) 11 dní.

Lekári si zatiaľ nie sú istí, ktoré z detí sú jednovaječné a ktoré dvojvaječné dvojčatá. Matka ich už od seba rozozná.

Matka sa rozhodla, že slávne české pätorčatá nikdy neukáže verejnosti, lebo má strach z rasistických reakcií a vyhrážania podpaľačským útokom. Podolská pôrodnica zverejnila len fotografie z inkubátora. Stará matka detí nechce ich mamičke prichádzajúce listy už ani čítať.

Šialený návrh

Kiňová tiež uviedla, že jedna mama jej napísala, že ak sa nebude môcť o novorodencov postarať, jedného od nej kúpi - je vraj bohatá a zabezpečí ho. Ponúkala 300.000 českých korún s tým, že by Kiňová mohla zostať s dieťaťom v styku. "To je šialený návrh," povedala Kiňová.