Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

O Cenu SR za krajinu zabojujú projekty 12 samospráv a mimovládok

Ilustračná snímka Foto: TASR - Marko Erd

Laureát získa nomináciu Slovenskej republiky na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2018/2019, ako jediný zástupca Slovenskej republiky v zmysle článku 11.

Banská Bystrica 18. júla (TASR) - Do piateho ročníka Ceny Slovenskej republiky za krajinu, vyhlásenej Ministerstvom životného prostredia SR (MŽP SR) v marci 2018, bolo prihlásených 12 projektov. Kritériá posudzujúce oprávnenosť predloženia projektov v rámci administratívnej kontroly splnili všetci kandidáti, šesť samospráv a šesť mimovládnych organizácií (MVO).

Ako TASR informoval národný koordinátor projektu - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), nominované projekty budú prezentované a obhajované v auguste 2018 pred odbornou komisiou, pozostávajúcou z odborníkov v starostlivosti o krajinu, zo zástupcov verejnej správy, samosprávy a zástupcov neziskového sektora.

Odborná komisia zhodnotí komplexnosť a celkový prínos projektu v starostlivosti o krajinu, mieru naplnenia kritérií pre posudzovanie ceny, príkladnosť, udržateľnosť projektu, kvalitu predložených podkladov, prihlášky, ako aj samotnej prezentácie a národnú reprezentatívnosť na európskej úrovni. Na základe sumarizácie výsledkov určí laureáta ceny, ktorý získa nomináciu Slovenskej republiky na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2018/2019, ako jediný zástupca Slovenskej republiky v zmysle článku 11. Európskeho dohovoru o krajine.

Cena SR za krajinu je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo a tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni.

Vyhlasovateľom je MŽP SR a organizáciu udeľovania ceny zabezpečuje Národný koordinátor Ceny SR za krajinu - SAŽP. Cena je udeľovaná v dvojročnom cykle, v každom párnom roku.