Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Cena mieru spolkovej krajiny Hesensko 2018 poputuje do Turecka

Ilustračné foto Foto: TASR

Turecká laureátka si ocenenie prevezme 28. novembra v priestoroch hesenského krajinského parlamentu.

Wiesbaden 1. novembra (TASR) - Laureátkou tohtoročnej Ceny za mier nemeckej spolkovej krajiny Hesensko je turecká aktivistka za rešpektovanie ľudských práv a bojovníčka proti mučeniu, súdna lekárka Šebnem Korur Fincanciová (59).

O výbere nositeľky ceny dotovanej sumou 25.000 eur informovalo vo štvrtok vo Wiesbadene kuratórium ocenenia udeľovaného každoročne od roku 1984.

V náročných politických podmienkach sa profesorka forenzných vied na istanbulskej univerzite roky venuje zdokumentovaniu prípadov mučenia a rehabilitovaniu takto poškodených, konštatuje sa v zdôvodnení výberu laureátky, ktorú v minulosti zadržali aj pre podozrenie z údajnej propagácie teroristickej organizácie.

Rodáčka z Istanbulu, predsedníčka tureckej nadácie pre ľudské práva je renomovanou medzinárodnou expertkou na dokumentáciu mučenia a patrí medzi hlavné autorky Istanbulského protokolu, medzinárodnej publikácie o skúmaní a dokumentovaní stôp po mučení. Hlavné aspekty jej práce sú dôležité nielen z hľadiska lekárskej a terapeutickej starostlivosti o obete mučenia, ale aj predpokladom pre vyvodenie právnych a politických záverov.

Informácie priniesli Hesenský rozhlas (HR) a tlačová agentúra DPA.

Turecká laureátka si ocenenie prevezme 28. novembra v priestoroch hesenského krajinského parlamentu. S laudáciom vystúpi pri tejto príležitosti emeritný biskup a niekdajší predseda Rady evanjelických cirkví Nemecka Wolfgang Huber.

Medzi doterajšími laureátmi Ceny mieru spolkovej krajiny Hesensko sú napríklad nemecký diplomat Hans Koschnick, bývalý fínsky prezident Martti Ahtisaari, holandský diplomat Max van der Stoel či jeho švédsky kolega Hans Blix, dalajláma i dirigent a pianista Daniel Barenboim. Ostatnými troma nositeľkami ceny sa stali Ella Poľakovová, šéfka mimovládnej organizácie Matky vojakov z Petrohradu (2015), šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová (2016) a niekdajšia hlavná žalobkyňa Medzinárodného trestného tribunálu OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Carla del Ponte (2017).