Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Búrke sa turisti môžu vyhnúť, ak na túru vyštartujú skoro ráno

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ak búrka ľudí predsa len zastihne na horách, treba konať veľmi rýchlo a čo najskôr opustiť vrcholy hrebeňa alebo body, ktoré výrazne vyčnievajú nad okolie.

Bratislava 16. júla (TASR) – Nebezpečným búrkam z tepla sa turisti môžu vyhnúť, ak na túru vyštartujú skoro ráno, aby boli v čase obeda späť alebo na bezpečnom mieste, ako je napríklad vysokohorská chata.

„Túru si treba naplánovať tak, aby sa človek búrke vyhol. Najnebezpečnejšie sú búrky z tepla, čiže treba rátať s tým, že sa vyskytujú okolo obeda, o 11. až 12. hodine prípadne krátko poobede,“ radí záchranár Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Richnavský.

Ak búrka ľudí predsa len zastihne na horách, podľa Richnavského treba konať veľmi rýchlo a čo najskôr opustiť vrcholy hrebeňa alebo body, ktoré výrazne vyčnievajú nad okolie. Nebezpečné je zdržiavať sa na otvorených plochách, ako sú lúky, či pod osamelými stromami. „V podstate ide o to, aby postava človeka výrazne nevynikala z okolia,“ dodal.

Pri búrke vo vysokohorskom teréne záchranár odporúča nájsť si plošinu, ukryť sa do určitej priehlbiny a odizolovať sa od povrchu. „Čiže sadnúť si na suché lano, spací vak a počkať, kým sa búrka skončí,“ dodal. Upozorňuje tiež na cesty k štítom či sedlám, ktoré sú istené reťazami. „Hlavne týmto miestam sa treba vyhýbať a nedržať sa železných tyčí a zábradlí,“ uzavrel.