Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Budúci chovatelia rýb z Ivanky praxovali na jesennom výlove kaprov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Spojená škola v Ivanke pri Dunaji v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK pôsobí ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy v oblasti rybárstvo, kde má celoslovenskú pôsobnosť.

Bratislava 18. novembra (TASR) – Tradičný jesenný výlov kaprov vo Veľkom Blahove (okres Dunajská Streda) je pre budúcich chovateľov rýb z odboru rybárstvo na Spojenej škole v Ivanke pri Dunaji príležitosťou v teréne prezentovať svoje teoretické vedomosti aj praktické zručnosti. V uplynulom týždni si tak mohli vyskúšať, ako správne pripraviť náradie, pomôcky, siete či ako manipulovať s vylovenými rybami.

„Sú tu chlapci a dievčatá, ktoré študujú v trojročnom učebnom odbore rybár, v štvorročnom študijnom odbore rybárstvo. Tento odbor v súčasnosti inovujeme o vodný manažment. Táto inovácia bola podmienená zvýšeným dôrazom na ochranu vôd," povedala riaditeľka Spojenej školy Katarína Kubišová.

Inováciou sa podľa nej rozšíri obsah vzdelávania žiakov v tomto študijnom odbore a tým aj ich uplatnenie. Nájdu ho v živočíšnej výrobe zameranej na rybárstvo a intenzívnu akvakultúru, vo vodohospodárskych prevádzkach, vodohospodárskej výstavbe v projektových organizáciách, ochrane vôd a hospodárení s vodami i v oblasti ekológie vôd.

Na odbornú prax budúcich chovateľov rýb slúži pracovisko vo Veľkom Blahove. Jeho hlavnou súčasťou je sústava troch rybníkov s výmerou 72 hektárov, kde sa chovajú najmä kapry a iné doplnkové ryby. Rybníky zabezpečujú praktické vyučovanie študentov učebného odboru rybár a študijného odboru rybárstvo v rámci individuálnej učebnej praxe a študijnej alebo rozvrhovej praxe.

„Budúci rybári si svoju šikovnosť preverujú pri výlove kaprov dvakrát ročne, na jar a na jeseň, a to pod dohľadom skúsených pedagógov. Žiaci tohto odboru sú tu takpovediac stále v rámci vyučovania a majú tak reálny obraz o celom procese, ktorý rybničné hospodárstvo obnáša. Aj to považujem za výhodu odborných škôl, ktoré študentov priamo v teréne pripravia na prax," vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Spojená škola v Ivanke pri Dunaji v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK pôsobí ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy v oblasti rybárstvo, kde má celoslovenskú pôsobnosť. Navštevujú ju študenti z celého Slovenska. V súčasnosti je jedinou školou, ktorá poskytuje takýto druh vzdelávania v oblasti rybárstva.