Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Britský princ William, vojvoda z Cambridgeu, oslavuje 30. narodeniny

Princ William Foto: TASR/AP

Princ William je v poradí druhý následník britského trónu. Po sobáši s Kate Middletonovou 29. apríla 2011 mu kráľovná Alžbeta II. udelila titul vojvoda z Cambridgeu.

Londýn/Bratislava 21. júna (TASR) – Britský princ William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor sa dnes dožíva 30 rokov. Narodil sa 21. júna 1982, jeho matkou bola britská princezná Diana, manželka následníka britského trónu princa Charlesa.

Princ William je v poradí druhý následník britského trónu. Po sobáši s Kate Middletonovou 29. apríla 2011 mu kráľovná Alžbeta II. udelila titul vojvoda z Cambridgeu. William spoznal Kate, dcéru úspešných podnikateľov, na univerzite. O ruku ju požiadal v októbri 2010 počas dovolenky v Keni, keď sa aj zasnúbili.



Princ William v náručí svojho otca, princa Charlesa.
Foto: TASR/AP
Princ William bol pokrstený 4. augusta 1982 arcibiskupom z Cantenbury v Buckinghamskom palace. Vzdelával sa na školách Wetherby School v Londýne a Ludgrove School v Berkshire. Jeho rodičia princ Charles a Diana, princezná z Walesu, sa rozviedli 28. augusta 1996. Mal 15 rokov, keď jeho matka princezná Diana 31. augusta 1997 zahynula pri dopravnej nehode v Paríži.

K prvému verejnému vystúpeniu princa Williama došlo pri návšteve Walesu 1. marca 1989, vtedy mal osem rokov. V auguste 1995 sa ako 13-ročný zúčastnil na oslavách 50. výročia skončenia druhej svetovej vojny. Medzi jeho oficiálne vystúpenia patrí aj oslava zlatej svadby kráľovnej a vojvodu z Edinburghu v novembri 1997.

Ideálny darček pre tínedžera - prvé auto - dostal princ William od otca na 17. narodeniny v roku 1999, a to i napriek tomu, že ešte nevlastnil vodičský preukaz. Mladý princ v tom čase už jazdil na motorke. Šoférovať auto sa učil na území kráľovských majetkov, dokonca požiadal o provizórny vodičský preukaz, ktorý ho oprávňoval jazdiť pod dozorom i na cestách.



William vtedy študoval na súkromnej škole v Etone. Bol náruživým športovcom a pôsobil aj ako kapitán školského plaveckého družstva. Okrem plávania sa venoval futbalu, rugby, tenisu a vodnému pólu. Ako typický tínedžer si často pozýval priateľov do otcovho domu v Highgrove a videli ho i v nočných kluboch v londýnskej Soho. V tom čase ho i s bratom chránil pred záujmom novinárov kódex komisie pre sťažnosti na tlač, podľa ktorého mali chlapci počas štúdií rovnaké právo na súkromie ako ostatné deti.

princ William píli drevo 10. decembra 2000 v dedine Tortel na juhu Čile.
Foto: TASR/AP
Na jeseň v roku 2000 strávil princ William desať týždňov ako jeden zo skupiny dobrovoľníkov organizácie Raleigh na juhu Čile. Jeho účasť na projekte v odľahlej oblasti Patagónie však rozhodne nemožno považovať za luxusný výlet. Okrem sparťanského ubytovania musel William plniť aj také obyčajné úlohy, akou je napríklad čistenie toaliet.

Pred nástupom na St. Andrews University v Škótsku si princ vybral rok voľna a spoznával svet. V marci 2001 odcestoval do Afriky, kde strávil tri a pol mesiaca pozorovaním prírody a štúdiom ochrany životného prostredia. Princ sa zúčastnil na konzervačných prácach aj na typickom africkom safari.

V júli 2001 zverejnil svoje rozhodnutie nepoužívať oficiálny titul Jeho kráľovská výsosť. Princovým želaním bolo aj to, aby ho netitulovali sir a aby sa pri stretnutí s ním nikto neklaňal. Takto sa princ pripravil na štvorročné štúdium dejín umenia na škótskej univerzite St. Andrews, na ktorú nastúpil v septembri 2001. V análoch svojej alma mater figuroval ako William Wales.

Vo februári 2003 William vyvolal mierny zmätok medzi dámami, keď sa znenazdajky objavil v čiernom obleku od Versaceho na poľovníckom plese v Northumberlande. Podľa prítomných mužov dámy ostali priam omráčené prítomnosťou člena kráľovskej rodiny, ktorému to navyše "čertovsky pristalo". Na ples princ prišiel s priateľmi zo St. Andrew’s University.

Britský princ William odchádza z absolventskej slávnosti po ukončení štvorročného štúdia geografie na Univerzite St. Andrews v Škótsku 23. júna 2000.
Foto: TASR/AP
Univerzitu ukončil William v roku 2005. O rok neskôr nastúpil ako kadet na 44-týždňový kurz do Kráľovskej vojenskej akadémie v Sandhurste (Royal Military Academy Sandhurst). Rovnako ako ďalší kadeti vstával ráno na úsvite, čistil si sám topánky, žehlil košele, musel strpieť nekonečné inšpekcie poriadku na izbe a prať si sám svoje oblečenie. Zúčastnil sa náročného fyzického výcviku, ktorého cieľom bolo dostať budúcich dôstojníkov až na hranicu vyčerpania. Princa slávnostne vyradili 15. decembra 2006. Pre Williama bola slávnosť vyslovene rodinnou záležitosťou, kadetom sa prihovorila jeho kráľovská stará mama a salutoval im vlastný otec.

Ako figliar sa ukázal princ William v marci 2007. Zmeneným oznamom na telefónnom záznamníku britskej kráľovnej Alžbety II. chcel aj s bratom pobaviť nielen svoju starú mamu, ale aj všetkých vyvolených, ktorí sa na telefonickú linku kráľovnej dovolali. Užasnutým poddaným sa v tých dňoch zo záznamníka panovníčky totiž ozvalo: "Tu je Liz. Ospravedlňte ma, ale práve nie som na tróne. Na spojenie s Philipom stlačte jednotku, pokiaľ sa chcete rozprávať s Charlesom, stlačte dvojku, na 'korgíkov' voľte trojku." Mená a názvy zo záznamníka sa týkali kráľovninho manžela princa Philipa, korunného princa Charlesa a psích miláčikov kráľovnej.

Pilotný výcvik absolvoval princ William v roku 2008.

Foto: TASR/AP
Keď sa v novembri 2011 v Írskom mori pri pobreží Walesu potopila nákladná loď Swanland s nákladom 3000 ton vápenca, britského princa Williama, spolupilota pátracieho a záchranného vrtuľníka RAF, vyslali vo víchrici na misiu. Ruský veľvyslanec v Británii Alexander Jakovenko neskôr pochválil úsilie princa a jeho kolegov z Kráľovského letectva (RAF) pri záchrane ruských členov posádky potopenej nákladnej lode.

Britský princ William s posádkou počas štartu na prvý let vo vojenskom komplexe Mount Pleasant na Falklandách
Foto: TASR/AP
Ako pilot vrtuľníka kráľovských vzdušných síl na Falklandských ostrovoch bol princ William nasadený v marci 2012. Bol k dispozícii na pátracie a záchranné akcie na rozľahlom súostroví, ktoré pozostáva zo 704 ostrovov. William krátko navštívil aj tamojšiu nemocnicu a odľahlý ostrov Sea Lion - známy ako raj tučniakov, uškatcov a tuleňov sloních. Princovo pôsobenie na Falklandských ostrovoch nahnevalo Argentínu, ktorá si na tieto ostrovy robí územný nárok.