Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Z Lamanšského prielivu vytiahli bombardér z bitky o Britániu

Bombardér Dornier Foto: TASR/AP

Britské múzeum sa pokúšalo o vyzdvihnutie historického exemplára z mora až štyri týždne, operáciu však odkladalo pre silný vietor.

Londýn 11. júna (TASR) - Možno posledný neporušený exemplár slávneho nemeckého bombardovacieho a prieskumného lietadla z druhej svetovej vojny, prezývaný kvôli svojmu pretiahnutému a tenkému trupu lietajúca ceruzka (Fliegender Bleistift), vyzdvihlo v pondelok Britské múzeum z dna Lamanšského prielivu. Podľa všetkého by to mohol byť jediný známy kompletný exemplár ľahkého nemeckého bombardéra Dornier Do-17, napísala agentúra AP.

Lietadlo zostrelili pri pobreží Kentu v juhovýchodnom Anglicku pred vyše 70 rokmi, v bitke o Britániu.

"Bolo vyzdvihnuté a teraz sa bezpečne a v jednom kuse nachádza na vlečnom člne, na ktorom ho dnes dopravia do prístavu," informoval hovorca Múzea britského Kráľovského letectva (RAF) Ajay Srivastava.

Múzeum sa pokúšalo o vyzdvihnutie historického exemplára z mora až štyri týždne, operáciu však odkladalo pre silný vietor.

Nepoškodené lietadlo objavili potápači v hĺbke 15 metrov v roku 2008. Podľa expertov je v mimoriadne dobrom stave.

Múzeum ho plánuje zakonzervovať a vystaviť vedľa vraku britského stíhačky Hawker Hurricane, ktorá bola tiež zostrelená v bitke o Britániu.