Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Brazílska rodina chová doma veľké šelmy, úradom sa to nepáči

Ary Borges kŕmi svojho tigra Dana 26. septembra 2013 v Maringe. Brazílska rodina Burgesovcov má nezvyčajných domácich miláčikov. Foto: TASR/AP

Predstavitelia federálneho spolku na ochranu prírody sa usilujú o ich vysťahovanie.

Maringá 27. septembra (TASR) - Dan sŕka mlieko zo svojej ružovej dojčenskej fľaše a všade okolo seba ho rozlieva, kým jeho brat Tom trpezlivo čaká na kúpeľ v rodinnom bazéne.

Mohlo by sa zdať, že ide o typický výjav zo šťastného rodinného života, nebyť skutočnosti, že Dan a Tom vážia okolo 300 kilogramov, majú pazúry, ktorými dokážu bez problémov rozpárať na polovicu dospelého človeka, a vychovávajú ich spolu s ďalšími siedmimi tigrami, ktoré spia v posteliach troch dcér Aryho Borgesa. Veľké mačkovité šelmy sa ešte stále prechádzajú po jeho skromnom príbytku uprostred priemyselnej štvrte juhobrazílskeho mesta Maringá, napísala agentúra AP.

Okrem tigrov chová Borges aj dva levy, opicu a čivavu v provizórnom útulku, kde ľudia a zvieratá žijú spolu v rozľahlom komplexe, ktorý od okolitého sveta oddeľuje vysoký železný plot a drevené múry.

Ary Borges stojí so svojím tigrom Tomom 26. septembra 2013 v Maringe. Brazílska rodina Burgesovcov má nezvyčajných domácich miláčikov.
Foto: TASR/AP


Brazílska rodina v súčasnosti vedie súdny spor s predstaviteľmi federálneho spolku na ochranu prírody, ktorí sa usilujú o ich vysťahovanie. Napriek tomu, že Borges má na chov zvierat povolenie, predstavitelia ochranárskeho spolku tvrdia, že chovom veľkých šeliem spôsobuje verejné ohrozenie.

Ary Borges hovorí, že všetko sa to začalo v roku 2005, keď z kočovného cirkusu zachránil dva týrané tigre. Obhajuje svoje právo zvieratá chovať a tvrdí, že také odmienky ako uňho by inde v Brazílii nenašli.

Ary Borges sedí vedľa svojich tigrov 26. septembra 2013 v Maringe. Brazílska rodina Burgesovcov má nezvyčajných domácich miláčikov.
Foto: TASR/AP


"Bohužiaľ, v zoologický záhradách hynie veľa zvierat, ale to nikoho nezaujíma. Ja sa o svoje zvieratá starám naozaj dobre... pracujeme predsa na záchrane a zachovaní jedného živočíšneho druhu," povedal. "Máme k dispozícii úžasný tím veterinárov. Zvieratá dostávajú len to najlepšie, ale úrady nás aj tak prenasledujú."

Ibama, brazílska organizácia na ochranu životného prostredia, do pôsobnosti ktorej patrí aj ochrana divo žijúcich zvierat, na opakované žiadosti o vyjadrenie nereagovala.

Organizácia chce prostredníctvom súdov donútiť Borgesovcov, aby tigrích samcov podrobili vasektómii, čím by im zabránili v rozmnožovaní. Zároveň žiada, aby Borgesovi odobrali povolenie na chov zvierat a mohli mu ich skonfiškovať. Borges sa v tejto veci odvolal a celú záležitosť bude riešiť federálny súd.

Dvojročný tiger Dan pije mlieko 26. septembra 2013 v Maringe. Brazílska rodina Burgesovcov má nezvyčajných domácich miláčikov.
Foto: TASR/AP


Aryho dcéra Nayara Borgesová, ktorá s tigrami vyrastala, a keď boli malé, spali v jej posteli, hovorí, že ak by im tigre zobrali, nezaobchádzali by s nimi dobre a "naša rodina by upadla do hlbokej depresie".

Jej sestra Uyara súhlasí a dodáva, že po toľkých rokoch spoločného života s Borgesovcami sa mačky stali členmi rodiny.

"Najprv sme sa ich báli, ale potom, keď sme ich mali každý deň sme ich mali každý deň na očiach, kŕmili sme ich, kúpali, dávali im vodu, veľmi sme si ich obľúbili," povedala Uyara.

Uyara šelmám dôveruje až natoľko, že svojej dvojročnej dcére Rayare dovoľuje, aby na nich sedávala.

Tiger Tom sa otriasa od vody po plávaní v bazéne 26. septembra 2013 v Maringe. Brazílska rodina Burgesovcov má nezvyčajných domácich miláčikov. Okrem Toma sa stará o ďalších osem tigrov a dve levice.
Foto: TASR/AP


Odborníci však úsilie rodiny Borgesovcov spochybňujú.

"Je to šialené," hovorí Patty Finchová, riaditeľka Globálnej federácie zvieracích útulkov. "Je to nesmierne nebezpečná situácia, najmä ak sú v okolí deti, ktoré veľmi ľahko prebudia v tigrovi jeho lovecké inštinkty."

Finchová dodala, že "ľudia môžu mať nejaký čas šťastie, ale skôr či neskôr dôjde k nejakej nehode. Nikdy nemôžete vedieť, čo tieto zvieratá vyprovokuje, lebo sú divé." Podľa nej to, čo robia Borgesovci, zvieratám skôr škodí, ako pomáha.

Ary Borges sedí vedľa svojich tigrov 26. septembra 2013 v Maringe. Brazílska rodina Burgesovcov má nezvyčajných domácich miláčikov.
Foto: TASR/AP


"Chov v zajatí nepomôže tigre zachrániť, ak nie sú chované vo svojom prirodzenom prostredí a neexistuje plán, ako ich vypustiť do voľnej prírody," povedala. "Tigre sa nikdy nebudú vedieť prispôsobiť ľuďom. Svojím prístupom ich (Borgesovci) odsudzujú na zvyšok života strávia v zajatí."

Borgesovci však o niečom takom nechcú ani počuť. "Môj otec by zomrel alebo by sa zabil, keby mu tie tigre zobrali," povedala Uyara. "Sú pre nás všetkým, sú to moji bratia. Sme s nimi vodne v noci už osem rokov."