Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Festival duchov a strašidiel bude v Bojniciach možno posledným

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Jubilejný festival duchov a strašidiel bude tento rok trvať až 11 dní a uskutoční sa v termínoch od 1. do 4. mája, 8. až 12. mája a 18. až 19. mája.

Bojnice 21. apríla (TASR) - V máji sa na zámku v Bojniciach uskutoční jubilejný 20. ročník Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel (MFDaS), ktorý nesie podtitul Strašidelný bál alebo ako sa (ne)báť konca sveta.

Tento ročník sa bude niesť v znamení toho, čo jednotlivé ročníky v rámci námetov, scenárov a réžie doposiaľ priniesli. Návštevníci môžu zažiť nielen strašidelnú prehliadku zámku, ale i veštenie jasnovidky, divadelné predstavenia či mučenie bosoriek z bojnického panstva.

Témou tohtoročného festivalu je koniec sveta - fenomén, ktorý desí nielen živých, ale aj duchov a strašidlá. Tento rok správa o konci sveta zasiahla v plnej miere aj nadprirodzené bytosti. To, že i tento svet môže postihnúť apokalypsa, vravia tiež dávne proroctvá a strašidelné kalendáre. Keďže zámok v Bojniciach už dlhé roky slúži strašidlám ako ich druhý domov, rozhodli sa, že ho využijú ako svoje útočisko.

"Návštevníci sa tak môžu tešiť na svetoznámych duchov a strašidlá – grófa Draculu, Čiernu a Bielu pani, rodinu Addamsovcov, grófku Báthory, Džingischána, Kastelbabu a mnohé iné bytosti z celého sveta. Ich prítomnosť v zámku nemôže uniknúť verejnosti ani odborníkom na paranormálne javy, ktorí sa budú usilovať tieto nadprirodzené aktivity popísať a vysvetliť," uviedla Dáša Michalcová zo Slovenského národného múzea-Múzea Bojnice.

Festival okrem strašidelných prehliadok zámku prináša i mnohé sprievodné podujatia. "Jedným z nich je strašidelný sprievod, ktorý sa uskutoční v nedeľu 28. apríla od 19:00 h a povedie z Hurbanovho námestia v Bojniciach smerom k zámku. Okrem prehliadky rôznorodých strašidiel ponúkne aj vystúpenie mažoretiek Trend z Prievidze a ohňovú šou v podaní sokoliarskej skupiny Aquila z Bojníc. Ďalším sprievodným podujatím sú vystúpenia Bábkového divadla Žilina v zámku a jeho okolí. V dňoch 3. a 4 mája si návštevníci budú môcť pozrieť výbornú komédiu s názvom Othello alebo Škrtič Benátsky.

Vzápätí 10. a 11. mája návštevníkov zase pobaví hra s názvom Kata dcéra kata. Okrem toho sa bude v týchto dňoch od 21:00 h v sokoliarskom amfiteátri nad zámkom konať hon na bosorky na bojnickom panstve, záverom ktorého pravé bosorky a bosoráci predvedú svoju ohňovú šou. Návštevníci budú môcť v rámci festivalu aj nahliadnuť do svojej budúcnosti, a to vďaka renomovanej jasnovidke, ktorá bude tým nebojácnym rozprávať, čo ich čaká a neminie vždy v utorky, piatky, soboty a nedele,"
doplnila Michalcová.

Jubilejný festival duchov a strašidiel bude tento rok trvať až 11 dní a uskutoční sa v termínoch od 1. do 4. mája, 8. až 12. mája a 18. až 19. mája. Širokej verejnosti sa odporúča, aby sa pri rozhodovaní, či navštíviť alebo nenavštíviť zámok v tomto období, riadili heslom teraz alebo nikdy. Je celkom možné, že tento ročník bude vďaka katastrofickým predpovediam naozaj tým posledným.