Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Bezpečnostných pracovníkov ZOH 2018 testujú na prítomnosť norovírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Norovírusy spôsobujú akútnu gastroenteritídu s príznakmi ako nutkanie na zvracanie, hnačka, kŕče v brušnej oblasti, ale aj zimnica, bolesti svalov a hlavy, prípadne nízke horúčky a celkovú únavu.

Pjongčang 6. februára (TASR) - Približne 1200 pracovníkov, ktorí majú zaisťovať bezpečnosť nadchádzajúcej zimnej olympiády v juhokórejskom Pjongčangu, testujú na prítomnosť norovírusu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Podľa informácií organizačného výboru olympiády pracovníci, u ktorých potenciálne existuje podozrenie na túto nákazu, musia zostať v izolácii vo svojich izbách, až pokým nebudú známe výsledky testov. Organizátori podľa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vytvorili opatrenia, aby zamedzili šíreniu norovírusu. "Robia všetko pre to, aby mali situáciu pod kontrolou. V prípade ďalšieho jednotlivca potenciálne nakazeného norovírusom prebehne okamžitá dezinfekcia objektu, v ktorom sa nachádzal," uviedol výkonný riaditeľ Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Christophe Dubi.

Podozrenia na prítomnosť norovírusu sa začali preverovať po tom, ako 41 pracovníkov olympijského bezpečnostného personálu, sústredených v zariadení v horskej oblasti Pjongčangu, postihli hnačky a zvracanie.

Úrady v tejto súvislosti preverujú aj zdravotnú neškodnosť potravín a vody v uvedenom zariadení. Previerky boli nariadené aj v ďalších 18 zariadeniach napojených na zdroje podzemnej vody.

Norovírusy spôsobujú akútnu gastroenteritídu s príznakmi ako nutkanie na zvracanie, hnačka, kŕče v brušnej oblasti, ale aj zimnica, bolesti svalov a hlavy, prípadne nízke horúčky a celkovú únavu. Najčastejšie nimi trpia deti. Najlepší spôsobom ochrany pred touto infekciou je dôkladná osobná hygiena.