Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Poštového holuba vydražili za rekordných 1,3 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Holub Armando je najlepším poštovým holubom Belgicka v pretekoch na dlhé vzdialenosti v dejinách.

Brusel 18. marca (TASR) - Za rekordných 1,3 milióna eur vydražili na internetovej aukcii poštového holuba. S odvolaním sa na belgické médiá o tom v nedeľu informovala tlačová agentúra AFP.

Holub Armando je najlepším poštovým holubom Belgicka v pretekoch na dlhé vzdialenosti v dejinách. Jeho novým majiteľom sa stal kupec z Číny. Doterajší rekord - 376.000 eur - držala holubica Nadine.

Predpokladá sa, že čínsky chovateľ Armanda využije na vytvorenie ďalších šampiónov. Armando bol iba jedným z vyše 100 vtákov, ktorých predal rešpektovaný belgický chovateľ Joel Verschoot.

Jeho holubia farma sa nachádza v obci Ingelmunster na západe Belgicka. Online aukcia bola otvorená niekoľko týždňov. Chovateľ počas nej predal celkovo 178 holubov za približne dva milióny eur.

Poštové holuby sa zúčastňujú na pretekoch, počas ktorých sú vypustené niekoľko stoviek kilometrov od domova, pričom víťazom sa stáva ten, ktorý doletí nazad ako prvý.

Preteky poštových holubov majú tradíciu v Belgicku, Británii, severnom Francúzsku a Holandsku. Hoci je táto činnosť na zostupe, záujem kupcov z Ázie v uplynulých rokoch jej vdýchol nový život.