Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Americkým vedcom robí starosti nová tulenia chrípka

Ilustračné foto Foto: TASR/František Ivan

Pitvy piatich vybraných jedincov ukázali, že boli nakazení chrípkovým vírusom H3N8.

Londýn 31. júla (TASR) - Americkí vedci identifikovali nový kmeň chrípky u tuleňov, ktorý môže potenciálne ohroziť aj ľudí a ďalšie živočíšne druhy, oznámila dnes televízia BBC.

Odborníci skúmali príčinu hromadného úhynu tuleňov obyčajných pri brehoch Nového Anglicka na severovýchode USA. V oblasti vlani uhynulo 162 tuleňov na následky ťažkého zápalu pľúc.

Pitvy piatich vybraných jedincov ukázali, že boli nakazení chrípkovým vírusom H3N8. Ten je veľmi blízky subtypu, ktorý sa od roku 2002 vyskytuje u severoamerických vtákov, a pravdepodobne sa z neho vyvinul. Podľa vedcov to posilňuje obavy, že by potenciálna pandémia chrípky mohla vzniknúť z úplne neočakávaných zdrojov.

"Pri podrobnom výskume sme v tomto víruse zistili mutácie, ktoré mu umožňujú naviazať sa na chrípkové receptory u vtákov aj u cicavcov," uviedol jeden z autorov štúdie profesor Ian Lipkin, uznávaný "lovec" vírusov z americkej Kolumbijskej univerzity,

Podľa Lipkina predstavuje objavenie vírusu H3N8 u tuleňov významný skok. Zmutovaný vírus omnoho častejšie spôsobuje vážnejšie symptómy a dokáže napadnúť bielkoviny v dýchacích cestách u ľudí. Existujú obavy, že organizmy tuleňov môžu slúžiť ako "zmiešavače" rôznych druhov vírusov, ako sa to stalo u ošípaných.

"Obávame sa, že vznikol nový vírus prenosný na cicavcov, ktorému človek dosiaľ nebol vystavený. Je to kombinácia, akú sme ešte nevideli," konštatovala editorka štúdie Anne Mosconová z Weill Cornell Medical College v New Yorku. Štúdia vyšla v odbornom časopise Americkej mikrobiologickej spoločnosti.