Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Medzinárodný deň Dunaja bojuje za čistejší európsky veľtok

Dunaj, ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko/MVSR

K oslavám Medzinárodného dňa Dunaja sa pripája vyše 81 miliónov ľudí v 14 krajinách Európy vrátane Slovenska.

Viedeň 29. júna (TASR) - Medzinárodný deň Dunaja, ktorý pripadá na 29. júna, sa slávi v spojitosti s podpísaním Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. Cieľom sprievodných akcií je upriamiť pozornosť verejnosti na problémy súvisiace s povodím Dunaja. V roku 2017 sa podujatia konajú pod mottom "Aktivizujme sa za čistejší Dunaj".

K oslavám Medzinárodného dňa Dunaja sa pripája vyše 81 miliónov ľudí v 14 krajinách Európy vrátane Slovenska.

Deň podpísania Dohovoru sa pripomína ako Medzinárodný deň Dunaja. Dohovor bol otvorený na podpísanie v bulharskej metropole Sofia 29. júna 1994. Slovenská republika tak urobila hneď v tento deň. Po tom, ako ho ratifikovalo deväť podunajských štátov, nadobudol účinnosť v októbri 1998. Listiny o ratifikácii, prijatí a schválení uložila vláda Rumunska, ktorá má úlohu depozitára tohto dohovoru. Dokument je zameraný na zlepšenie a ochranu Dunaja a vôd v jeho povodí s cieľom zintenzívniť vodohospodársku spoluprácu všetkých podunajských štátov v oblasti využívania a ochrany vôd a zároveň prispievať k ochrane morského prostredia Čierneho mora.

Medzinárodná komisia na ochranu Dunaja (ICPDR) pri desiatom výročí podpísania Dohovoru vybrala 29. jún za Medzinárodný deň Dunaja, aby sa pripomínali nielen úspechy pri ochrane tohto veľtoku, ale aj nové úlohy stojace pred obyvateľmi jeho povodia. Dátum 29. jún sa dostal do programu ministrov životného prostredia i organizácií venujúcich sa ochrane vôd v štátoch, cez ktoré rieka preteká.

Dunaj pramení v Čiernom lese v Nemecku vo výške 1078 metrov nad morom a má dĺžku 2857 km, z toho 172 km je na území Slovenska. Preteká desiatimi štátmi - Nemeckom, Rakúskom, Slovenskom, Maďarskom, Chorvátskom, Srbskom, Rumunskom, Bulharskom, Moldavskom a Ukrajinou.

Rakúsky skladateľ Johann Strauss zvečnil po Volge druhú najdlhšiu rieku na európskom kontinente chýrnym valčíkom Na krásnom modrom Dunaji. Veľtok je príťažlivý aj pre desaťtisíce turistov, ktorí každoročne prichádzajú k jeho brehom. Dunajská delta je na zozname Svetového prírodného dedičstva UNESCO.