Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa

Kultúra

Porote na festivale v Benátkach bude predsedať režisér Michael Mann

V poradí 69. ročník MFF v Benátkach, ktorý je najstarším filmovým festivalom sveta, sa tento rok uskutoční od 29. augusta do 8. septembra.

O Modrého anjela zabojuje v Trenčianskych Tepliciach tucet snímok

Všetky okrem silných ľudských osudov spájajú aj ocenenia na známych svetových festivaloch.

Madonna odštartovala nové svetové turné koncertom v Izraeli

Nekorunovaná kráľovná populárnej hudby, ktorá vyznáva formu židovského mysticizmu - kabalu, dlhodobo vyjadruje svoju náklonnosť Izraelu.

Herec Morgan Freeman oslavuje narodeniny, má 75 rokov

Morgan Freeman je považovaný za jedného z najvyprofilovanejších predstaviteľov charakterových postáv v Hollywoode.

Radostný i bolestný život Rusínov približuje nová publikácia

Vyše 120 čierno-bielych fotografií, ktoré vznikali niekoľko desaťročí, zachytáva život tejto národnostnej menšiny na severovýchode Slovenska, ako aj na území Poľska. ,aktualizované 

Kniha Emília V a tí druhí je portrétom jubilujúcej herečky

Na pôde Slovenského národného divadla uviedli knihu do života dnes podvečer herec František Kovár a tenorista Peter Dvorský.,aktualizované 

Nominácie na Grammy budú známe 5. decembra, ocenení 10. februára

Nominácie 55. ročníka Grammy sa verejnosť dozvie už 5. decembra počas koncertu, ktorý tak ako samotné udeľovanie odvysiela v hlavnom vysielacom čase televízna spoločnosť CBS.

Matej Mináč si v Zlíne prevzal Grand Prix za film Nickyho rodina

Ide o ďalšie dielo, ktoré režisér venoval Britovi Nicholasovi Wintonovi a záchrane 699 židovských detí z bývalého Československa, o ktorú sa v roku 1939 zaslúžil.

Jazzový festival v Piešťanoch štvrtýkrát venujú Dodovi Šošokovi

Počas festivalových dní budú potom koncerty prvej dámy slovenského jazzu Lucie Lužinskej s Borisom Čellárom, Andreas Varady Trio, vystúpi Ondrej Krajňák trio, Soulmantes i Seredský dixieland.

V Michalskom dvore vystavujú uštrikovanú zvieraciu svadbu

Dominuje svadobný pár jeleňa a srny v životnej veľkosti oblečený do štrikovanej "kože". Podobný biely odev má aj deväťčlenná svadobná družina

O 100 dní sa začne siedmy Cinematik

Cinematik nezabúda ani na domácu dokumentárnu tvorbu. Súťažná sekcia slovenských celovečerných dokumentárnych filmov nazvaná Cinematik.doc predstaví najlepšie dokumenty za uplynulý rok.

Festival Bažant Pohoda 2012 ponúkne návštevníkom aj klasickú hudbu

Aj v Trenčíne ho predvedie Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Waltera Attanasiho spoločne so speváckym zborom Lúčnica pod vedením zbormajsterky Eleny Matušovej.

Projekt Veľké slovenské hlasy pokračuje koncertom Pavla Bršlíka

Pavol Bršlík je vďaka svojmu pôsobeniu v Royal Opera House v Londýne, Metropolitnej opere v New Yorku alebo v Štátnej opere v Mníchove známy ako jeden z najuznávanejších tenoristov súčasnosti.

V kine Lumiére vznikne digitalizačné pracovisko za asi 10 miliónov eur

Priestory na celkovej ploche 740 metrov štvorcových bude prevádzkovať Slovenský filmový ústav (SFÚ) a ich technické vybavenie, ako aj samotný proces digitalizácie, má byť hradený z eurofondov.

Na Art Film Feste premietnu režisérsky debut herečky Angeliny Jolie

Snímka Angeliny Jolie V krajine krvi a medu bola nominovaná na Zlatý glóbus a v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne sa predstaví v sekcii Okolo sveta.

Slovenskí fotografi majú prvú oficiálnu národnú súťaž

Autori môžu prihlásiť svoje fotografie, ktoré vznikli od 31. augusta 2011 do 31. augusta 2012, kedy je uzávierka prihlášok pre osem kategórií.

Vo veku 89 rokov zomrel americký folkový hudobník Doc Watson

Doc Watson bol majstrom v technike flatpicking. Slepý hudobník tiež spieval a hral na iných nástrojoch, vrátane harmoniky.

Daniela Landu trápi obrna lícneho nervu

Dan Landa síce môže čokoľvek robiť, avšak pravú polovicu tváre má nehybnú, nemôže ani privrieť oko a stráca reflexy.,aktualizované 

V Tigroch v meste je podľa režiséra čosi z Almodóvara i Woodyho Allena

Juraj Krasnohorský pre TASR priznal, že sa vo svojom prvom dlhometrážnom hranom filme nechal inšpirovať obľúbenými režisérmi, ktorých spoznal, keď sa "zaúčal do filmového umenia".

K výročiu narodenia J. F. Kennedyho prichádza Stephen King s novinkou

Autor mnohých napínavých bestseller Stephen King prichádza na trh s novým titulom, "22.11.1963".

Írski Cranberries si do Bratislavy privezú aj vlastných kuchárov

Organizátori bratislavského koncertu tak už poznajú požiadavky manažmentu kapely.

Holanďan Guus Kuijer si prevzal literárnu cenu Astrid Lindgrenovej

Medzi nominovanými za rok 2004 figurovala aj slovenská spisovateľka Klára Jarunková, ktorej sa rovnakej pocty dostalo aj neskôr napriek faktu, že ocenenie nemožno udeliť in memoriam.

Komisia dnes vypočula piatich kandidátov na generálneho riaditeľa SND

Výberová komisia, ktorej predsedá generálna riaditeľka sekcie umenia a štátneho jazyka rezortu kultúry Janka Motyčková vypočuje v priebehu dvoch dní osem uchádzačov.

Po boku hviezd J. Lawa a A. Hopkinsa si zahrali slovenské herečky

Slovenské herečky sa do medzinárodnej produkcie Veľkej Británie, Rakúska, Francúzska a Brazílie dostali vďaka úspešnému konkurzu.

Škriatok bude sprievodcom na divadelnej krížovej ceste

Ja to pracovne nazývam krížová cesta divadelná, pretože bude mať 14 zastavení, po ktorých škriatok formou inscenovanej prehliadky prevedie záujemcov zákulisím," pre TASR uviedol režisér Peter Oravec.

Po nehode na rely Český Krumlov zomrel navigátor-bubeník Aleš Zimolka

Oboch členov posádky previezli do nemocnice v Českých Budějoviciach, kde Zimolkovi život nezachránila ani urgentná operácia.

Veľkú cenu Eurovízie 2012 vyhrala švédska speváčka Loreen

V hlasovaní národných porôt všetkých 42 zúčastnených krajín získala táto Švédka s marocko-berberskými koreňmi celkom 372 bodov.,aktualizované 

Zomrela Zita Kabátová, posledná hviezda prvorepublikového filmu

"Mamička zomrela v spánku," povedala pre spravodajský server iDNES. cz nevesta Zity Kabátovej Pavlína Křepelková.

Herec Christopher Lee sa dožíva neobyčajného jubilea 90 rokov

Povestne vychudnutý dlháň Christopher Lee so zvučným hlasom a planúcimi čiernymi očami sa stal svetoznámym vďaka postave Draculu v rovnomennom filme režiséra Terencea Fishera z roku 1958.

Dnes večer vrcholí Eurosong, opäť bez slovenskej účasti

V doterajšej histórii Eurosongu súťažilo Slovensko v siedmich ročníkoch. Prvou bola v roku 1994 skupina Tublatanka so skladbou Nekonečná pieseň, ktorá obsadila 19. miesto.

Grass: K básni Hanba Európy nemám čo dodať

Ako uviedla dnes jeho hovorkyňa H. Osohlingová, autor všetko, čo mal povedať k tejto téme, vložil do spomínanej básne, ktorú zverejnil mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung.

Spevák Dušan Grúň dnes oslavuje 70. narodeniny

Svoju popularitu si udržal aj vďaka častému účinkovaniu v televíznych zábavných a hudobných programoch.

Radošinské naivné divadlo uviedlo premiéru hry Šťastné konce

Autor Stanislav Štepka v tejto poetickej, ale aj skrz-naskrz humornej hre nepriamo kladie tiché, intímne otázky, na ktoré hádam ani nečaká od svojich divákov odpovede.

Madonna - prezývaná kráľovná Ester - začne v Izraeli svetové turné

Kolóna áut, privážajúca Madonnu, prišla na parkovisko luxusného hotela DAN v Tel Avive. Hviezdu chránili pred médiami osobní strážcovia.

Sprístupnili výstavu diel Andyho Warhola v Klagenfurte

Návštevníci si môžu výstavu pozrieť až do 9. septembra. ,aktualizované 

I.Winter založil v Piešťanoch múzeum, ma názov Balneologické múzeum

O ich rozvoj sa zaslúžila rodina Winterovcov. Jeden z nich, Imrich Winter sa zaslúžil aj o vznik Piešťanského múzea, nesúceho v súčasnosti názov Balneologické múzeum.

V Bratislavskom bábkovom divadle sa predstaví Japonec Nori Sawa

Celé predstavenie Ninja sa odohráva bez slov, v sprievode živej hudby a magických projekcií.

Cena Franza Kafku 2012 zostane v Prahe vďaka Daniele Hodrovej

Cenu Franza Kafku udeľuje od roku 2001 Spoločnosť Franza Kafku autorom, ktorých dielo charakterizujú mimoriadne umelecké kvality bez ohľadu na ich pôvod, národnosť a kultúru.

Spiaca krásavica prichádza po piaty raz na scénu SND

Nové naštudovanie rozprávkového baletu ponúkne Balet SND malým i veľkým divákom v premiére 25. a 26. mája.,aktualizované 

Kuchajda cez víkend zažije vietnamské bábkové divadlo na vode

Dej predstavenia sa však nebude odohrávať na klasických "doskách, ktoré znamenajú svet", ale hrať sa bude na vode. Korene vodného bábkového divadla siahajú až do 11. storočia.