Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vyhlásili 24. ročník novinárskej študentskej súťaže Štúrovo pero

Na archívnej snímke študenti diskutujú s novinármi na začiatku finále súťaže Štúrovo pero. Foto: Teraz.sk

Súťaž je otvorená aj pre slovenských stredoškolákov a vysokoškolákov študujúcich v školách v zahraničí, ako aj pre študentov zahraničných škôl s vyučovacím jazykom slovenským.

Zvolen 13. novembra (TASR) - Už 24. ročník celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero vyhlásili v týchto dňoch jeho hlavní organizátori - Televízia Markíza, vydavateľstvo MAFRA Slovakia a Banskobystrický samosprávny kraj - Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene. K spoluorganizátorom patrí aj Tlačová agentúra SR. Súťaž je vypísaná pre päť kategórií: stredoškolské časopisy, vysokoškolské časopisy, novinárske príspevky stredoškolákov, novinárske príspevky vysokoškolákov a elektronické magazíny.

Súťažiaci v prvej a druhej kategórii musia zaslať na adresu Krajská knižnica Ľ. Štúra, Štúrova ulica, č. 5, 960 82 Zvolen aspoň dve čísla školských časopisov (každé v troch exemplároch), ktoré vyšli v kalendárnom roku 2017 a vychádzajú v slovenskom jazyku alebo aspoň polovica textov je v slovenčine. V sprievodnom liste by malo byť uvedené meno šéfredaktora či zodpovedného vedúceho, kontaktná adresa školy s telefónnym číslom a emailom, organizačné a technické podmienky vydávania časopisu, systém financovania a distribúcie, periodicita a náklad.

Súťažiaci v tretej a štvrtej kategórii zašlú do súťaže minimálne dve, maximálne tri práce novinárskeho charakteru v slovenskom jazyku v troch exemplároch. Ak bola práca publikovaná v tlači, uvedú sa aj jej bibliografické údaje. Nepublikované práce budú napísané na počítači. Na každej práci (aj jej kópii) musí byť uvedené meno autora, jeho adresa, názov a kontakt na školu, ktorú autor navštevuje.

Súťažiaci v piatej kategórii vyplnia online registračný formulár. Prihlásiť sa môžu len elektronické magazíny študentského charakteru, ktoré majú minimálne dvoch autorov (teda nie súkromné stránky a blogy jednotlivcov). Za elektronické magazíny nie sú považované ani oficiálne stránky školy, PDF verzie tlačených časopisov či účty na sociálnych sieťach. Do súťaže sa môžu prihlásiť len magazíny, ktoré v kalendárnom roku 2017 zverejnili aspoň 20 príspevkov (text, video či audio), vychádzajú v slovenskom jazyku, respektíve aspoň polovica textov je v slovenčine.

Súťaž Štúrovo pero je otvorená aj pre slovenských stredoškolákov a vysokoškolákov študujúcich v školách v zahraničí, ako aj pre študentov zahraničných škôl s vyučovacím jazykom slovenským. Uzávierka súťaže je 31. januára 2018.

Súťažné práce v prvej – štvrtej kategórii je potrebné zaslať na adresu: Krajská knižnica L. Štúra, Štúrova 5, 960 82 Zvolen. Súťažné práce v piatej kategórii sa prihlasujú online cez registračný formulár. Viac informácií je na stránke wwww.kskls.sk.

Vyhodnotenie v apríli 2018 bude spojené so seminármi o "písanej" žurnalistike, ktoré povedú vysokoškolskí pedagógovia žurnalistiky a renomovaní publicisti. Tradíciou sú aj tlačové besedy s významnými novinármi a politikmi.

TASR o podmienkach súťaže informovala riaditeľka zvolenskej knižnice Milota Torňošová.