Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Zrekonštruované kino Lumiére láka na filmy A. Hitchcocka

Ilustračné foto. Foto: TASR Dano Veselský

Slovenský filmový ústav (SFÚ) informuje, že v marci kino Lumiére pripravuje v cykle Reštaurovaná klasika dva filmy známej britskej komediálnej skupiny Monty Python.

Bratislava 9. marca (TASR) - Bratislavské kino Lumiére dosahuje mesiac po rekonštrukcii porovnateľnú návštevnosť s obdobím spred pandémie. Svoje kinosály sprístupnilo 6. februára, keď otvorilo aj semester vzdelávacieho cyklu Filmový kabinet špeciál s dielami majstra hororu Alfreda Hitchcocka.

"Veľkým a príjemným prekvapením pre nás je skutočnosť, že predstavenia vzdelávacieho cyklu Filmový kabinet špeciál s tvorbou Alfreda Hitchcocka navštevuje v priemere 113 divákov a 'musíme' ho realizovať v našej najväčšej kinosále," hodnotí úvodné dni projekcií manažérka kina Zita Hosszúová. Na poslednej projekcii cyklu sa premietne film Psycho (1960), ktorý preslávila scéna v sprche, jedna z najcitovanejších v dejinách kinematografie. "Film uvedieme 12. marca v digitálne reštaurovanej podobe," avizuje Hosszúová.

Slovenský filmový ústav (SFÚ) ďalej informuje, že v marci jeho kino Lumiére pripravuje v cykle Reštaurovaná klasika dva filmy známej britskej komediálnej skupiny Monty Python a Svätý grál (1975) a Život Briana (1979). Spojené budú s lektorskou prednáškou filmového dramaturga Rastislava Steranku. V apríli cyklus premietne kultový film Miloša Formana Prelet nad kukučím hniezdom (1975).

V marci sa v priestoroch kina uskutoční Medzinárodný filmový festival Febiofest a v apríli Týždeň slovenského filmu.

Na plátno najväčšej sály kina sa v apríli vráti aj cyklus Music & Film. Na úvod ponúkne dokument o Leonardovi Cohenovi a jeho najznámejšej piesni Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song (2021) režisérskej dvojice Daniel Geller a Dayna Goldfine, ktorý bol uvedený na MFF Benátky, ale do slovenských kín sa nedostal.