Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrela soulová speváčka Fontella Bassová

Fontella Bass Foto: TASR/AP

Bassová žila krátko v Európe, kým sa začiatkom 70. rokov vrátila do St. Louis.

St. Louis 28. decembra (TASR) - Americká soulová speváčka Fontella Bassová, ktorá v roku 1965 s hitom Rescue Me kraľovala rebríčkom rhythm&bluesovej hudby (R&B), v noci na štvrtok zomrela. Mala 72 rokov, informovala dnes agentúra AP.

Bassová odišla z tohto sveta v hospici v St. Louis, zomrela na komplikácie po srdcovom záchvate, ktorý mala pred tromi týždňami, uviedla jej dcéra Neuka Mitchellová. Speváčka mala v uplynulých siedmich rokoch sériu porážok.

Speváčka pochádzala z hudobnej rodiny, jej matkou bola gospelová speváčka Martha Bassová zo skupiny Clara Ward Singers. Jej mladší brat David Peaston, ktorý zomrel tento rok vo februári, vytvoril v 80. a 90. rokoch viacero R&B hitov.

Vystupovať začala už v detskom veku, od šiestich rokov spievala v cirkevnom zbore. O R&B sa začala zaujímať ako dospievajúca. Jej duet s Bobbym McClureom Don't Mess Up a Good Thing obsadil v roku 1965 piatu priečku v rebríčkoch R&B a 33. priečku v rebríčku magazínu Billboard.




V tom istom roku bola spoluautorkou a nahrala hit Rescue Me, ktorý obsadil prvú priečku v rebríčkoch R&B a štvrtú priečku v rebríčku popových singlov magazínu Billboard. Jej mocný hlas sa výrazne podobal hlasu Arethy Franklinovej, s ktorou bola často zamieňaná.

Bassová žila krátko v Európe, kým sa začiatkom 70. rokov vrátila do St. Louis. Príležitostne nahrávala, napríklad v roku 1995 gospelový album No Ways Tired, ktorý bol nominovaný na cenu Grammy.

Zanechala po sebe štyri deti.