Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrela legenda americkej country - spevák George Jones

George Jones Foto: TASR/AP

Podľa informácii bol George Jones hospitalizovaný od 18. apríla pre horúčku a nepravidelnosti krvného tlaku.

Nashville 26. apríla (TASR) - Legendárna osobnosť americkej country, spevák George Jones, ktorého preslávil hlavne už kultový megahit He Stopped Loving Her Today (1980), ale aj celé množstvo ďalších nahrávok, zomrel dnes vo veku 81 rokov vo Vanderbilt University Medical Center v Nashville, meste, považovanom za centrum country žánru.

Smutnú informáciu priniesli tlačové agentúry AP i Reuters s odvolaním sa na umelcovho hovorcu Kirta Webstera.

Podľa jeho slov bol George Jones hospitalizovaný od 18. apríla pre horúčku a nepravidelnosti krvného tlaku. Zatiaľ nie je jasné, či za nečakaným úmrtím interpreta boli práve tieto zdravotné problémy.

Rodák z Texasu, ktorý sa vďaka nezameniteľnému hlasu a osobitému frázovaniu stal superhviezdou americkej country, ovplyvnil počas viac ako 50 rokov na hudobnej scéne viac ako jednu generáciu nasledovníkov.

Zanechal okolo 150 albumov s celým radom songov, ktoré sa vypracovali až na prvé miesto singlového rebríčka, tak napríklad White Lightning, She Thinks I Still Care a spomínaný megahit He Stopped Loving Her Today, ale aj mnohé ďalšie.

Umelcovu kariéru sprevádzali aj rôzne problémy, opakovane boj so závislosťou na alkohole, ako aj hľadanie šťastia v partnerskom živote. Zo štyroch manželstiev mal štyri deti. Treťou manželkou interpreta bola v období rokov 1969-75 aj známa country speváčka Tammy Wynnette, s ktorou nahral viacero duetov. Tou poslednou, s ktorou strávil najviac času - od roku 1983 - sa stala Nancy Sepulvado, ktorá pomohla partnerovi aj v boji s alkoholovou a kokaínovou závislosťou.

Jonesovi obdivovatelia i príležitostní kritici sa však zhodujú na tom, že za mimoriadne dlhú a úspešnú kariéru, za ocenenia Grammy, vrátane toho vlaňajšieho za celoživotné dielo, za Americké country ceny i za uvedenie do Siene slávy country hudby (1992), ocenenie Kennedyho centra (2008), ale aj za dlhodobú priazeň más vďačil hlavne svojmu osobitému hlasu.

V ankete amerického vydania magazínu Rolling Stone obsadil 43. priečku v rebríčku 100 najlepších spevákov a speváčok histórie. Z country skončili pred ním iba Johnny Cash a Hank Williams.

Pilier Rolling Stones Keith Richards, ktorý s ním spolupracoval v štúdiu, vo svojej knihe Život cituje Franka Sinatru, ktorý kedysi povedal: "George Jones je druhý najlepší spevák v tejto krajine...". Richards k tomu dodal: "A kto je ten najlepší, Frank?"