Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zomrel významný slovenský sochár, košický rodák Ján Mathé

Akademický sochár Ján Mathé, jeden z najvýraznejších slovenských sochárov. Foto: Pavol Demeš

Patril k sochárom, ktorí začali študovať bezprostredne po skončení druhej svetovej vojny.

Košice/Bratislava 5. júna (TASR) - Významný košický sochár Ján Mathé, ktorý dnes nadránom zomrel, by svoje 90. narodeniny oslávil budúci týždeň 14. júna. TASR o jeho úmrtí informovala manželka Eva Mathéová.

Akademický sochár Ján Mathé, jeden z najvýraznejších slovenských sochárov, sa narodil 14. júna 1922 v Košiciach. V rokoch 1945-1950 študoval na pražskej Akadémii výtvarných umení u Otakara Španiela.

Patril k sochárom, ktorí začali študovať bezprostredne po skončení druhej svetovej vojny. Skúsenosti a pocity z vojnových hrôz poznačili túto generáciu, zároveň však podnietili jej tvorivé schopnosti. Nestotožnil sa s materialistickým svetonázorom, preto sa Mathé nezúčastňoval na vtedy sa rozvíjajúcej pamätníkovej tvorbe.

Po štúdiách sa ako prvý akademicky vzdelaný sochár východoslovenského regiónu vrátil do rodných Košíc. Sústredil sa na veľkú existenčnú tému - zrod života. Výsledkom bolo monumentálne dielo Plod života (autorov zámer sakrálnej témy Plod života tvojho).

Ako jeden z prvých nastolil v československom sochárstve existenciálne nástojčivý, no vtedy tabuizovaný a obchádzaný motív sochárskeho stvárnenia hmoty, motív bolesti, úzkosti, uzatvárania sa do seba. Medzi základné témy jeho tvorby patril ľudský život, uvažovanie o jeho zrode, hodnote, ochrane. Jeho plastiky majú rozmanité varianty a rozmery – od drobných komorných po monumentálne diela. Zrod, počiatok života, abstraktným spôsobom zobrazuje známe jeho dielo Kolíska života. Vytváral aj dvojice pohrúžené do vzájomného tichého dialógu a neskôr trojice ako symbol rodiny.

V 80. rokoch 20. storočia vystavoval. V roku 1984 v Slovenskej národnej galérii v Bratislave, o dva roky neskôr vo Východoslovenskej galérii v Košiciach. Výstavy autorovej životnej tvorby boli príležitosťou prvýkrát v celej šírke zhodnotiť významný sochársky prínos Jána Mathého pre slovenské sochárstvo 20. storočia.

Pre rodné Košice vytvoril viac monumentálnych realizácií, ktoré doteraz dotvárajú bežný život Košičanov. Okrem iných je známa jeho plastika Sám v košickom krematóriu.

Tu bude player




Retrospektívnu výstavu tvorby Jána Mathého, jedného z najvýraznejších predstaviteľov prvej povojnovej generácie slovenských sochárov, otvorili v roku 1998 vo Vodných kasárňach Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave.

Košice ocenili majstrov prínos mestu, keď mu v roku 2007 udelili Cenu mesta Košice. Výstavu pod názvom Ján Mathé & Pocty pre Jána Mathého uskutočnili v roku 2010 v Považskej galérii umenia v Žiline. Hľadač dobra je názov prvej monografie sochára Jána Mathého z roku 2010. V rámci jej prezentácie bol premietnutý dokumentárny film s názvom Ján Mathé z cyklu História sebavedomia, ktorý spracovala TASR.