Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zomrel Ray Manzarek, zakladajúci člen skupiny The Doors

Ray Manzarek Foto: TASR/AP

V 80. a 90. rokoch produkoval Manzarek filmy a dokumentárne snímky o skupine The Doors ako No One Here Gets Out Alive, Dance On Fire, Doors Are Open či Soundstage Performances.

Los Angeles 21. mája (TASR) - Ray Manzarek, zakladajúci člen a bývalý klávesista legendárnej americkej rockovej kapely The Doors, zomrel v pondelok v nemocnici v bavorskom Rosenheime vo veku 74 rokov. Skupina to oznámila na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. Manzarek už dlhší čas bojoval s rakovinou žlčovodu.

Spevák Jim Morrison a Manzarek založil The Doors v roku 1965 po náhodnom stretnutí vo štvrti Venice Beach v Los Angeles. Skupina sa preslávila hitmi ako Riders On The Storm, Break On Through to the Other Side alebo Light My Fire. Morrison zomrel v roku 1971 vo veku 27 rokov v Paríži na zlyhanie srdca, onedlho nato sa The Doors rozpadli. Manzarek to potom skúšal ako sólový umelec, ale nebol príliš úspešný.

The Doors predali viac ako 100 miliónov albumov a dostali sa aj do Siene slávy rokenrolu.

V roku 2002 sa Manzarek pokúsil s ďalším žijúcim členom The Doors - gitaristom Robbym Kriegerom - skupinu oživiť. Založili kapelu The Doors of the 21st Century, ktorá kvôli súdnym sporom viackrát zmenila meno - volala sa aj Riders on the Storm, Ray Manzarek and Robby Krieger of The Doors alebo Manzarek–Krieger.



Filmy a snímky o skupine The Doors


V 80. a 90. rokoch produkoval Manzarek filmy a dokumentárne snímky o skupine The Doors ako No One Here Gets Out Alive, Dance On Fire, Doors Are Open či Soundstage Performances.

Robby Krieger vo vyhlásení uviedol, že úmrtie Raya Manzareka ho hlboko zarmútilo. "Som rád, že som s ním v poslednom desaťročí mohol ešte zahrať veľa skladieb The Doors. Ray bol dôležitou súčasťou môjho života a bude mi navždy chýbať."     Manzarek, ktorý sa narodil v Chicagu v robotníckej rodine poľského pôvodu, zanechal manželku Dorothy, dvoch bratov, syna, nevestu a tri vnúčatá.

Fotogaléria



Z pôvodných členov The Doors žije okrem Kriegera už len bubeník John Densmore.

Jeden z najväčších hitov The Doors Riders on the Storm