Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Zomrel populárny spevák Eduard Chiľ, na Západe známy ako Mr. Trololo

Eduard Chiľ Foto: slovak.ruvr.ru

Eduarda Chiľa poznalo niekoľko generácií Rusov.

Moskva/Petrohrad 4. júna (TASR) - Národný umelec z čias Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky (RSFSR) Eduard Chiľ zomrel v noci nadnes vo veku 77 rokov v Petrohrade na následky cievnej mozgovej príhody.

Z mnohých jeho piesní sa najznámejšou stala "Ja očeň rad, veď ja nakonec vozvraščajus domoj". A to aj vďaka internetu, preto ho poznajú ľudia po celom svete. Celá pieseň pozostáva z citosloviec, anglickí fanúšikovia zvuk pochopili ako "tro-lo-lo" a na Západe začali Chiľa volať Mr. Trololo.



Spevák vysvetlil v jednom rozhovore, že pieseň mala pôvodne text o kovbojovi vracajúcom sa z prérie domov, sovietska cenzúra ho však zakázala. Takže aby s ňou mohol vystupovať, musel z nej vypustiť slová. Naspieval ju v roku 1976 a po tom, ako sa v roku 2010 objavila na YouTube, pozreli si ju najmenej dva milióny ľudí.

Sústrasť rodine a blízkym v súvislosti s úmrtím jedného z najpopulárnejších ruských spevákov vyjadril predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev, informovala agentúra RIA-Novosti.

Začiatkom apríla tohto roku Chiľa hospitalizovali s cievnou mozgovou príhodou v Mariinskej nemocnici s poruchou krvného obehu v mozgu. Dva mesiace bol v kóme, 28. mája ho previezli na Anesteziologicko-resuscitačné oddelenie Polenovovho inštitútu vo veľmi ťažkom stave.



Eduard Chiľ sa narodil 4. septembra 1934 v Smolensku. V roku 1941 ho stihli evakuovať doslova polhodiny pred vstupom nacistických jednotiek do mesta. Z domova sa pokúsil dva razy utiecť na front. Po vojne išiel do Leningradu, kde sa zapísal na konzervatórium.

Už prvé vstupy na scénu s klasickým operným repertoárom mu priniesli úspech. V roku 1962 Chiľ debutoval na scéne Centrálneho domu pracovníkov umenia (CIDRI) v Moskve.

Eduarda Chiľa poznalo niekoľko generácií Rusov. Krátko po oznámení jeho smrti jeho obdivovatelia priniesli kvety k vchodu domu, v ktorom v Petrohrade býval.


Zdroje: http://ria.ru/culture/20120604/664670904.html, www.izvestia.ru, www.pravda.ru/, AP