Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel legendárny afroamerický bluesman Louisiana Red

Popri piatich desiatkach svojich albumov sa v priebehu uplynulých takmer piatich desaťročí podieľal na ďalších takmer 20 kolekciách hudobných nahrávok bluesmanov a rockerov.

Hannover 28. februára (TASR) - Svetová hudobná scéna prišla o ikonu bluesovej scény - gitaristu, speváka a hráča na ústnu harmoniku Louisianu Reda.

Afroameričan, ktorému vyšlo viac ako 50 albumov, zomrel vo veku 79 rokov v sobotu 25. februára v nemocnici v nemeckom Hannoveri, kde žil od roku 1981, na následky mozgovej príhody z 20. februára.

Umelec z amerického štátu Alabama, vlastným menom Iverson Minter, prišiel o matku už krátko po narodení a o otca vo veku deväť rokov po tom, čo ho zlynčovali členovia rasistickej organizácie Ku Klux Klan.

Ako samouk si osvojil hru na gitaru i ústnu harmoniku. Postupne sa z pouličného muzikanta vypracoval na štúdiového hudobníka, ktorý spolupracoval s renomovaným vydavateľstvom Chess Records.

Po návrate z vojenskej služby strávil v 50. rokoch dva roky po boku legendárneho bluesmana Johna Lee Hookera v Detroite.

Na hudobnej scéne debutoval albumom Lowdonw Back Porch Blues v roku 1963. Popri piatich desiatkach svojich albumov sa v priebehu uplynulých takmer piatich desaťročí podieľal na ďalších takmer 20 kolekciách hudobných nahrávok bluesmanov a rockerov, vrátane Erica Burdona, Championa Jacka Dupreeho, Alberta Kinga, Roryho Gallaghera a Johna Lee Hookera.

Louisiana Red bol laureátom Ceny W.C.Handyho pre najlepšieho mužského interpreta tradičného bluesu (1983), ale aj francúzskych a nemeckých hudobných ocenení. V roku 2010 získal Bluesové hudobné ceny v kategórii najlepší akustický umelec roka a najlepší akustický album roka (You Got To Move).