Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel herec Bronislav Križan

Ilustračné foto Foto: TASR

Herec Bronislav Križan bol členom činohry Novej scény v Bratislave.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Vo štvrtok 20. decembra zomrel vo veku 71 rokov po dlhej a ťažkej chorobe dlhoročný člen divadla Nová scéna v Bratislave, herec Bronislav Križan. TASR to potvrdila PR manažérka divadla Zuzana Šebestová. Posledná rozlúčka so zosnulým bude 2. januára 2013 o 13.00 h v bratislavskom krematóriu.

Smútok zo smrti Bronislava Križana zdieľa aj jeden z jeho najlepších priateľov, herec Ján Mistrík. "Odišiel človek, ktorého som mal nesmierne rád. Bol to kamarát, s ktorým som sa 30 rokov stretával na jednom javisku," uviedol Mistrík. Dodal, že v poslednom čase nemohli byť v dôsledku Križanovej vážnej choroby v častom kontakte. "Ale spomienky, ktoré na neho mám, sú tie najlepšie, aké len môžu byť," vyznal sa Mistrík.

Herec Bronislav Križan bol členom činohry Novej scény v Bratislave. Rodený Bratislavčan prišiel na svet 3. decembra 1941. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave absolvoval v roku 1967, potom bol členom Vojenského umeleckého súboru v Bratislave. Hral v nitrianskom divadle, od roku 1972 bol členom Poetickej scény Novej scény v Bratislave. Vyučoval na konzervatóriu v Bratislave.

Na javiskách stvárnil vážne a tragikomické postavy, napríklad Obhajca v Hájnikovej žene - 1976, Dr. Pysk v Tanci nad plačom - 1978, Bielik v Pomocníkovi - 1979.

Využil aj ponuky na filmovanie, účinkoval vo filmoch napríklad Námestie sv. Alžbety (1967), Nevesta hôľ (1971), Veľká noc a veľký deň (1974), Ako ostrihať manžela (1973), Kluci z bronzu (1980). Svoje miesto zaujal aj v dabingu.

Literárny fond mu 29. novembra 2010 udelil cenu za dlhoročnú prácu v rôznych slovenských divadlách.