Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Zomrel gitarista Henry McCullough, bývalý člen skupiny Wings

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

McCullough, rodák zo Severného Írska, vystúpil v roku 1969 na festivale Woodstock s Joeom Cockerom ako člen jeho sprievodnej skupiny The Grease Band.


Londýn 14. júna (TASR) - Vo veku 72 rokov zomrel dnes Henry McCullough, bývalý člen britskej rockovej skupiny Wings. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na jeho manažéra, ktorý spresnil, že gitarista podľahol dlhej chorobe; pred štyrmi rokmi utrpel infarkt, z ktorého sa už celkom nezotavil.

McCullough, rodák zo Severného Írska, vystúpil v roku 1969 na festivale Woodstock s Joeom Cockerom ako člen jeho sprievodnej skupiny The Grease Band. Spolupracoval tiež s Marianne Faithfullovou a Donovanom. Podieľal sa aj na nahrávaní hudby do pôvodnej verzie muzikálu Jesus Christ Superstar.

V roku 1971 sa McCullough pripojil k skupine Wings Paula McCartneyho. Jeho hru na gitaru možno počuť aj v bondovskej skladbe Live and Let Die. Jeho sólo v skladbe My Love býva zaraďované medzi najlepšie v dejinách rockovej hudby. Wings opustil o dva roky nato, po nezhodách s McCartneym.

McCullough vydal desať samostatných albumov. Hudobne bol činný až do svojho infarktu v roku 2012.