Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel francúzsky šansoniér Eric Charden

Rodák z Haifongu, pôvodným menom Jacques Puissant debutoval na gramofónovom trhu v roku 1963.

Paríž 30. apríla (TASR) - Francúzsky šansonier Eric Charden zomrel v nedeľu vo veku nedožitých 70 rokov na následky rakovinového ochorenia lymfatickej sústavy, ktoré u neho diagnostikovali v roku 2010.

Rodák z Haifongu, pôvodným menom Jacques Puissant, ktorý sa s francúzskym otcom a tibetskou matkou presťahoval do Francúzska až v siedmich rokoch, debutoval na gramofónovom trhu v roku 1963. Ako interpret priveľmi neoslovil, takže postupne začal zverovať svoje songy medzičasom hviezdnym interpretom, vrátane Johnnyho Hallydaya, Sylvie Vartanovej, Dalidy alebo Clauda Francoisa.

V roku 1966 sa zoznámil so začínajúcou, o päť rokov mladšou speváčkou s umeleckým menom Stone, s ktorou sa o rok neskôr zosobášil a vytvoril následne úspešnú umeleckú dvojicu. Ich druhú spoločnú nahrávku L'Aventura si na začiatku 70. rokov minulého storočia pospevovalo celé Francúzsko.

Nasledovali i ďalšie piesne o láske, každodennom vidieckom živote alebo bezstarostných dňoch. Napokon sa však ich manželstvo skončilo rozvodom a Eric Charden sa vrátil k sólovej kariére. Dvojica však v 90. rokoch obnovila úspešnú spoluprácu a už zostala spolu.

Eric Charden sa ešte v minulom týždni objavil vo vysielaní francúzskych televízií, aby propagoval svoj nový album známych francúzskych šansónov, ktorý sa na trhu objavil pod názvom Made In France len 23. apríla.