Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Zomrel britský herec Victor Spinetti, známy z filmov Beatles

Victor Spinetti Foto: celebslists.com

Beatles si ho vybrali do filmov po tom, ako získal americkú divadelnú cenu Tony Award za svoje účinkovanie v hudobnej satire z prvej svetovej vojny, Oh! What a Lovely War, na Broadwayi.

Londýn 19. júna (TASR) - Britský komediálny herec Victor Spinetti, ktorý hral v troch filmoch Beatles a počas ich nakrúcania, v 60. rokoch, sa spriatelil s členmi skupiny, podľahol vo veku 82 rokov rakovine. Oznámil to dnes jeho agent Barry Burnett.

Rodák z Walesu sa stal slávnym po tom, ako sa objavil so slávnou štvoricou vo filmoch A Hard Day's Night (Ťažký deň, 1964), Help! (1965) a Magical Mystery Tour (televízny film, 1967). V Ťažkom dni hral postavu neurotického televízneho režiséra.

Beatles si ho vybrali do filmov po tom, ako získal americkú divadelnú cenu Tony Award za svoje účinkovanie v hudobnej satire z prvej svetovej vojny, Oh! What a Lovely War, na Broadwayi.

Spinetti bol veľký zabávač a spomínal, ako mu George Harrison povedal, že musí byť vo všetkých filmoch Beatles, inak by si ich jeho mama nešla pozrieť, pretože ho má rada.

"Bol to vynikajúci herec a rozprávač. Všetci sa tešili na večer s ním, pretože vedeli, že sa budú zabávať. Začal rozprávať a už neprestal," povedal o ňom jeho agent.



Počas vyše 50-ročnej kariéry hral Spinetti po boku slávnych hollywoodskych hviezd, vrátane Elizabeth Taylorovej a Richarda Burtona, pracoval v Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti a so svojimi vystúpeniami pre jedného herca, v ktorých aj spieval, zabával tisíce ľudí.

Na archívnej snímke z 2. novembra 1972 Victor Spinetti v Londýne.
Foto: TASR/AP
Hral vo vyše 30 filmoch, napríklad v Zefirelliho Skrotení zlej ženy (1967), Malom princovi (1975), Under Milk Wood (1972), Voyage of the Damned (1976), Návrate ružového pantera (1975) či The Krays (1990).

Narodil sa v skromných pomeroch v baníckej dedine vo Walese v roku 1929, jeho otec bol Talian. Pomýšľal na učiteľskú kariéru, ale potom sa rozhodol pre hereckú školu v Cardiffe, metropole Walesu.

Jeho blízka priateľka Barbara Windsorová, v ktorej rozhlasovom programe na stanici Radio 2 sa nedávno objavil, ho navštívila tesne pred jeho úmrtím v hospici v Monmouthe. Podľa jeho agenta, s ktorým sa stretol v piatok, zostal do posledných dní veselý.