Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Zlatého leoparda festivalu v Locarne udelili snímke iránskeho režiséra

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Iránsko-nemecká koprodukcia o každodennom živote drogového dílera v Teheráne odráža v zakódovaných obrazoch život v krajine, kde slobodný život nie je samozrejmosťou.

Locarno 12. augusta (TASR) – Film Mantagheye Bohrani (Kritická zóna) iránskeho režiséra Alího Ahmadzádeho získal v sobotu Zlatého leoparda, hlavnú cenu 76. ročníka medzinárodného filmového festivalu vo švajčiarskom Locarne. TASR o tom informuje na základe agentúry DPA.

Iránsko-nemecká koprodukcia o každodennom živote drogového dílera v Teheráne odráža v zakódovaných obrazoch život v krajine, kde slobodný život nie je samozrejmosťou. Samotný Ahmadzáde na festival cestovať nemohol a iránske úrady ho vyzvali, aby svoju snímku v Locarne nepredstavoval.

Cenu za najlepšiu réžiu získala ukrajinská režisérka Maryna Vrodová za svoj film Stepne, ktorý vznikal v ukrajinsko-nemecko-poľsko-slovenskej koprodukcii. Filmárka žijúca v Kyjeve a Berlíne v ňom rozpráva príbeh vidieckeho života vo svojej vlasti, ďaleko od vojny.

Isold Halldórudóttir a Stavros Zafeiris, hlavní predstavitelia nemeckého filmu Touched, dostali ocenenia za svoj herecký výkon.

V súťaži experimentálneho filmu získala cenu pre najlepší krátky film dánsko-nemecká dráma En Undersögelse af Empati (Štúdia empatie) režisérky Hilke Rönnfeldtovej.

Porota hlavnej súťaže pod vedením francúzskeho herca Lamberta Wilsona udelila druhé najdôležitejšie ocenenie, osobitnú cenu, filmu Nu astepta prea mult de la sfaritul lumii (Neočakávajte príliš veľa od konca sveta). Rumunský režisér Radu Jude sa v ňom kriticky zaoberá sociálnou nerovnosťou vo svojej vlasti.

Držiteľov tohtoročných cien oznámili pred tým, ako ich večer predstavia publiku na galapodujatí na Piazza Grande, hlavnom námestí malebného rekreačného strediska na švajčiarskom brehu jazera Lago Maggiore.

V rámci festivalu premietli od 2. augusta 214 celovečerných, krátkometrážnych a dokumentárnych filmov vo viacerých súťažných i mimosúťažných sekciách.