Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V RYTME REGGAE: Ziggy Marley a SOJA prídu na Pohodu 2018

Spevák reggae Ziggy Marley navštívi na budúci rok obľúbený hudobný festival. Foto: TASR/AP

Syn legendárneho Boba Marleyho nahral prvú skladbu so svojimi súrodencami už ako 11-ročný.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Najväčšie hviezdy žánru reggae Ziggy Marley a americký fenomén SOJA (Soldiers Of Jah Arm) prídu na Pohodu 2018, ktorá sa uskutoční 5.-7. júla budúceho roku na letisku v Trenčíne.

Takmer štyri dekády na scéne, 16 albumov, osem cien Grammy, spolupráca s umelcami ako Donna Summer, Flea, Erykah Badu, ale predovšetkým skvelá hudba a pozitívny prístup k životu, vďaka ktorému si Ziggy Marley získal milióny fanúšikov po celom svete. Azda najvýraznejší predstaviteľ reggae dostal vzťah k tomuto žánru a muzikalitu do vienka od svojho otca Boba Marleyho. Minulý rok vydal výborný eponymný album a v septembri live ochutnávku z tohtoročného turné We Are The People Tour.

Ziggy Marley nahral prvú skladbu so svojimi súrodencami už ako 11-ročný. Pod názvom Melody Makers vydali otcovu pieseň Children Playing in the Streets. Zisk zo singlu išiel na fond OSN na účely spojené s medzinárodným rokom detí. V roku 1979 si odkrútil aj festivalovú premiéru na Roots Rock Reggae v Kingstone. Po otcovej smrti v roku 1981 chvíľu vystupoval s The Wailers. V roku 1985 vydal spolu so súrodencami debut Play the Game Right. Ziggy Marley & the Melody Makers vydali desať albumov, dve výberovky a jeden záznam z koncertu.



Nemenej úspešná je jeho sólová kariéra, ktorá obsahuje šesť albumov a štyri koncertné platne, pričom posledné štyri albumy zakaždým ovládli v USA žánrovú hitparádu. Okrem ôsmich Grammy a ceny Emy získal aj The George and Ira Gershwin Award, tú mu odovzdali v rámci skladateľskej súťaže Spring Sing. V máji minulého roka nahral album Ziggy Marley. Zjednocujúcu myšlienku najnovšej štúdiovky azda najlepšie vystihuje skladba Love is the Rebel. Ako uvádza Ziggy: „Keď som vyrastal, vzbura znamenala násilie. Revolúciou sa dosiahlo násilné a fyzické zvrhnutie vlády. V dnešnej dobe, keď je všetko naklonené k rozdeľovaniu, je vlastne láska tým pravým rebelstvom, ktoré treba konať, a nie vziať do ruky zbraň a bojovať. To dokáže každý... Láska je rebel.“

Americký reggae fenomén SOJA, osemčlenná partia z hlavného mesta USA, má na konte dve nominácie na Grammy, sedem miliónov followerov na sociálnych sieťach a vyše 300 miliónov prehratí piesní na YouTube. V závere októbra vydali najnovší album Poetry In Motion, ktorý sa podobne ako tri predošlé dostal na čelo predajnosti Billboard Reggae Album Chart.



Prvý výraznejší úspech si SOJA získali s albumom Get Wiser (2006), ktorý debutoval v top desiatke reggae albumov amerického rebríčka iTunes a dodnes sa drží v stovke najobľúbenejších. V roku 2008 vydali live album zo živých vystúpení na rôznych miestach Havajských ostrovov. Nasledoval Born in Babylon, ktorý Allmusic označil za jeden z najlepších amerických albumov roka. S album Strength to Survive po prvý raz ovládli Billboard Reggae Album Chart, rovnako ako ďalším v poradí Amid the Noise and Haste. Na ňom hosťovali aj ďalšie reggae hviezdy ako Damian Marley. Album sa dostal medzi 20 najpredávanejších v USA vôbec a získali zaň prvú nomináciu na Grammy. Tento úspech zopakovali aj s live nahrávkou SOJA: Live in Virginia. Pri najnovšom albume Poetry In Motion sa vrátili ku koreňom muzicírovania a nahrávania v pivnici zo stredoškolských čias. Po mnohých albumoch s rozličnými producentmi sa na tomto takmer výlučne podieľala samotná kapela. Za poslednú dekádu odohrali SOJA v priemere 120 koncertov za rok, čím azda najviac potvrdili svoj hudobný cieľ, aby sa ľudia cez ich piesne opäť zamilovali do života.