Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zátišie od Picassa predali na aukcii za 41,5 milióna dolárov

Zátišie s tulipánmi od Picassa Foto: independent.co.uk

Okrem Zátišia s tulipánmi zaujal dražiteľov ešte Picassov obraz Žena pri okne, portrét maliarovej múzy a milenky Marie-Thérese Walterovej z roku 1936, ktorý sa predal za 17,2 milióna dolárov.

New York 8. novembra (TASR) - Zátišie s tulipánmi, olejomaľba od priekopníka kubizmu Pabla Picassa z roku 1932, sa predalo vo štvrtok na aukcii spoločnosti Sotheby's v New Yorku za 41,5 milióna dolárov (32,5 milióna eur).

Ako informovala agentúra Reuters, celkový výsledok aukcie impresionistického a moderného umenia, do ktorej zaradili 67 položiek, však výrazne zaostal za očakávaniami. Takmer tretina diel nenašla nového majiteľa vrátane dvoch obrazov Pabla Picassa.

Okrem Zátišia s tulipánmi zaujal dražiteľov ešte Picassov obraz Žena pri okne (Femme a la Fenetre), portrét maliarovej múzy a milenky Marie-Thérese Walterovej z roku 1936, ktorý sa predal za 17,2 milióna dolárov (13,5 milióna eur).

David Norman z oddelenia impresionistického a moderného umenia spoločnosti Sotheby's zaznamenal zvýšený záujem dražiteľov z Latinskej Ameriky, Ázie a Ruska.

Dvojnásobný nárast vyvolávacej ceny dosiahol obraz Clauda Moneta Champ de blé (Obilné pole) zo zbierky Múzea umenia v Clevelande, ktorý sa predal za 12,1 milióna dolárov.