Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Začína sa Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák

Soška Zlatého žobráka Foto: TASR

Súčasťou festivalu, jediného svojho druhu v Európe, bude panelová diskusia Politika a médiá.

Košice 11. júna (TASR) - Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák v Košiciach dnes začína svoj 19. ročník. O ocenenia súťaží vyše 80 filmov z 19 krajín sveta.

Jedinečná prehliadka tradične predstavuje to najlepšie z produkcie lokálnych televízií, produkčných spoločností a tvorby mladých autorov. Program vyvrcholí v sobotu 15. júna.

Tohtoročné podujatie sa koná vo výnimočnom roku, kedy sú Košice Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK). Dnešný otvárací večer v GES klube predstaví v multimediálnom programe grécku herečku a političku Melinu Mercouri – autorku myšlienky EHMK. V kinách zároveň začnú prezentácie režisérov, kameramanov a hereckých osobností.

Festival Zlatý žobrák má tri časti – súťažnú časť, nesúťažnú prehliadku filmov a sprievodné podujatia pod názvom Esencia Košíc. Nesúťažná prehliadka dokumentárnych a celovečerných filmov známa v minulosti pod názvom Európa na plátne predstavovala premiérové filmy a výber z európskej tvorby. Vzhľadom na rozsah a význam témy, ako aj na záujem širokej verejnosti, sa organizátori rozhodli zmeniť názov aj organizáciu tejto časti. Obľúbená filmová prehliadka sa tak koná pod názvom Košický filmový festival a od budúceho roku to už bude aj formálne samostatný a nezávislý festival. Stane sa prvým na východe republiky s ambíciou priniesť filmy najmä z východného bloku, čím sa bude líšiť od ostatných podobných podujatí.

Zlatý žobrák
Foto: TASR/Milan Kapusta

Ceny sa budú rozdavať v Dome Techniky


Výber najzaujímavejších európskych filmov si môžu záujemcovia pozrieť na troch miestach v Košiciach - v átriu Ster Century Cinemas v OC Galéria, vo vnútornom priestore Bábkového divadla a v najmenšom košickom kine na Hrnčiarskej ulici. Pôjde o filmy, ktoré diváci v bežných kinách nenájdu, navyše, filmové predstavenia uvedú osobnosti európskej a svetovej kultúry a filmového umenia.

V súťažnej časti festivalu v Dome Techniky sa už tradične rozhodne o troch hlavných cenách v troch súťažných sekciách. Zlatého žobráka získa najlepší program z produkcie lokálnej televízie, najlepší film od produkčnej spoločnosti a najlepšia snímka z produkcie mladého autora. Vybrať originálne filmy, silné výpoveďou o živote a osudoch ľudí, bude úlohou medzinárodnej poroty. Na jej čele aj v tomto roku stojí Edward J. Baumeister Jr., moderátor, filmový producent a vedúci producent v CBS News. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční počas záverečného ceremoniálu.

"Skutočnosť, že 19. ročník Medzinárodného festivalu lokálnych televízií sa koná v roku, v ktorom sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry, nás inšpirovala k vytvoreniu ešte bohatšieho kultúrneho programu, ktorý pod názvom Esencia Košíc predstaví širokej verejnosti umeleckú a remeselnú tvorbu krajín V4 a niektorých balkánskych krajín," uviedla riaditeľka festivalu Eva Dekanovská. Tematicky zamerané vyšehradské a balkánske stretnutia majú podľa nej ambíciu nielen oživiť mestské priestory, ale aj vytvoriť platformu živej interaktívnej komunikácie a silných zážitkov. Dva dni Esencie Košíc si tak budú môcť návštevníci užívať v Rodošto, tretí deň zasa pestrým programom a gastro ponukou ožije Jesenského ulica.

Súčasťou festivalu, jediného svojho druhu v Európe, bude panelová diskusia Politika a médiá. Nebudú však v nej diskutovať politici, ale zástupcovia médií, odborných inštitúcií, politológovia a občania, ktorých táto téma zaujíma.