Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Wilsonic vyvrcholil zrušením atrakcie, technik MBV sa zranil

Wilsonic festival, ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Wilsonic je medzinárodný hudobný festival, ktorý prezentuje aktuálne trendy nielen z oblasti elektronickej hudby.

Bratislava 8. júna (TASR) – Organizátori hudobného festivalu Wilsonic v sobotu v noci dovŕšili svoju tohtoročnú smolu – najväčšia atrakcia ich skrátenej akcie sa neuskutočnila pre zranenie protagonistu. Šéf podujatia Tibor Holoda krátko po polnoci účastníkom s poľutovaním oznámil, že sa zranil kľúčový technik My Bloody Valentine a írska kapela tak nevystúpi...

Samotný festival elektronickej hudby sa uskutočnil. V náhradnej, tzv. klubovej verzii, iba jeden deň a v bratislavskej Refinery Gallery. Pôvodný Wilsonic sa mal konať aj v piatok, teda dva dni a v priestoroch areálu Divoká Voda Čunovo. Najprv ho úplne zrušili, údajne sa slabo predávali vstupenky, ale po zverejnení informácie o zrušení sa na sociálnych sieťach zdvihla silná vlna ohlasov od fanúšikov, ktorí podporujú festival a prosili o usporiadanie aspoň jednodňovej verzie. Samozrejme, že Čunovo už pre povodne nepripadalo do úvahy a tak zaskočil komplex v areáli Slovnaftu.

Zo štyroch pôvodných hedlajnerov odpadli silné elektronické mená Underworld a Modeselektor. Zostali Trentemoller a My Bloody Valentine (MBV). Kým sa mali dostať k slovu na live pódiu, vo vedľajšej klubovej hale si to s tancujúcimi „rozdávali“ slovenskí techno, housoví a dubstepoví dídžeji. Na hlavnom „stejdži“ s nástupom tmy vystúpila kritikmi vysoko hodnotená slovenská skupina Numeri. Bývalí Uniques (zmenili iba názov) priniesli veľmi štavnaté melódie v symbiotickom prelínaní elektroniky a gitár. Následne dánsky producent Trentemoeller rozvášnil zaplnenú halu najmä vyvrcholením svojho predstavenia, keď ho sprevádzala klasická „rocková“ zostava s basistkou, gitaristom a „živým“ bubeníkom. Predkrm na MBV mal veľký úspech a už len vystúpenie charizmatických „shoegazeových“ Írov by bolo iste dokreslilo triumfálnu sobotňajšiu noc.

Podujatie malo totiž vynikajúcu atmosféru a napriek industrálnemu dychu priestorov pôsobilo útulne a čisto. Poklonu za skvelú organizáciu nešťastnému Tiborovi Holodovi zložila aj jedna zo zahraničných účastníčok s tým, že je škoda zrušenia hlavnej atrakcie večera. Zakladateľ festivalu musel čeliť dôrazným interpeláciám najmä fanúšikov z Rakúska a Švajčiarska, ktorí okrem vstupenky zainvestovali aj do dopravy a ubytovania, len aby videli írsku kapelu. Holoda trpezlivo vysvetľoval, že technik MBV si zlomil nohu, museli ho doviezť do nemocnice. Organizátori Wilsonicu vraj apelovali na muzikantov, ale tí bez neho odmietli vystúpiť, lebo riadi celú šou.

Wilsonic je medzinárodný hudobný festival, ktorý prezentuje aktuálne trendy nielen z oblasti elektronickej hudby. My Bloody Valentine s týmito postupmi až tak veľa spoločné nemajú a preslávili sa ešte pred zrodom modernej elektronickej a tanečnej scény. Ich najvýraznejšie veci, charakteristické hlučným zvukom, ostro rezonujúcimi, účelovo podladenými gitarami a zasneným spevom, vznikli na konci 90-tych rokov minulého storočia. V Bratislave mali odohrať okrem hitovíc ako Soon, You Made Me Realize, Nothing Much To Lose, či Thorn aj veci z februárového albumu s názvom „mbv“.