Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Webová stránka SNG bola predražená, ministerstvo žiada vrátiť peniaze

Ilustračná snímkaFoto: TASR/Štefan Puškáš

Stránka bola predmetom kritiky.Obsahovala množstvo chýb. Takže suma 25.000 eur na jej zriadenie je premrštená, tvrdia odborníci.

Bratislava 8. marca (TASR) - Nová webstránka Slovenskej národnej galérie (SNG) bola výrazne predražená. Ministerstvo kultúry dostalo takýto záver v odbornom stanovisku, ktorý si nechalo vypracovať Ústavom súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity.

Cena za podobné stránky je podľa tohto posudku maximálne 8000 eur. SNG dostala rozpočtovým opatrením ešte pred nástupom súčasného vedenia MK SR na tento účel 25.000 eur. Išlo o maximálnu výšku, ktorú galéria mohla použiť na prípravu novej webstránky.

"Budem dôrazne trvať na tom, aby Slovenská národná galéria vrátila najmenej 17.000 eur do rozpočtu ministerstva. Je neprípustné, aby inštitúcia v rezorte kultúry takto nehospodárne a neefektívne nakladala s pridelenými finančnými prostriedkami," podčiarkol šéf rezortu Daniel Krajcer (SaS).

Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá ešte koncom januára v súvislosti s výsledkami čiastkovej kontroly na zabezpečenie webstránky vyvodila zodpovednosť voči štyrom zamestnancom, s ktorými skončila pracovný pomer.

Kontrola ministerstva zistila viaceré nedostatky a pochybenia aj pri zmluvných vzťahoch, do ktorých SNG vstúpila. V uzatvorených zmluvách nebol jasne definovaný predmet zákazky, taktiež sa nesprávne fakturovali dodané práce. Celkovo kontrola konštatovala nehospodárne a neefektívne nakladanie s finančnými prostriedkami štátu.

Stránka, ktorej tvorcom je Juraj Sukop, sa už predtým stala predmetom kritiky. Podľa odborníkov bola neestetická, neprehľadná, minimalistická, pričom obsahovala množstvo chýb, takže suma 25.000 eur sa im na tento účel zdala výrazne premrštená.