Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výtvarník J. Jelenek výstavou v SND vzdáva poctu Charliemu Chaplinovi

Charlie Chaplin, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Výstava je súčasťou premiéry pôvodnej baletnej inscenácie Tulák Charlie, ktorú uvádza Balet SND.

Bratislava 16. marca (TASR) – Poctou hereckému géniovi Charliemu Chaplinovi je výstava Jara Jeleneka vo foyeri Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Nazval ju Charlie a potrvá do 30. apríla.

"Tieto obrazy som vytvoril za posledný mesiac. Fotografie Chaplina som dal medzi mojich 'pandrlákov' a, predstavte, si všade pasuje, všade je hlavný hrdina, je jednoducho úžasný. Ako chlapci sme chodili do Kina Čas na 'čaplinovky' - tak sme nazývali grotesky aj s inými hercami. Niekedy sme videli štyri série 40-minútoviek. Tak sme sa smiali, až nás boleli bruchá," zabával na piatkovom (15. 3.) otvorení výstavy bratislavský rodák Jelenek (1946) spomienkami množstvo návštevníkov.

Výstava je súčasťou premiéry pôvodnej baletnej inscenácie Tulák Charlie, ktorú uvádza Balet SND. Herec, režisér, skladateľ a komik Charlie Chaplin dominuje na každom z takmer 30 obrazov. Autor ich vytvoril kombinovanou technikou a sú mozaikou smutno-smiešnych životných epizód. Prevažne vážny, ale i vzácne smejúci sa svetoznámy komik je vmontovaný do rôznych situácií s inými postavami či zvieratami. Často s neodmysliteľným čiernym klobúkom, no i vo väzenskom pásikovanom odeve.