Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstava o Leonardovi da Vincim prilákala takmer 16.000 návštevníkov

Leonardo da Vinci výstava v Košiciach Foto: TASR/František Iván

Putovná výstava z Florencie sa ďalej presťahuje do Ostravského múzea v ČR.

Košice 12. novembra (TASR) - Výstavu vynálezov renesančného génia Leonarda da Vinciho, ktorá trvala v košickom Slovenskom technickom múzeu (STM) od apríla do konca októbra, si prezrelo 15.887 návštevníkov. "Robili sme viacero sprievodných podujatí, výstava sa stretla so slušným záujmom verejnosti, či už laickej alebo odbornej, takže ju hodnotím ako mimoriadne úspešnú," uviedol pre TASR námestník riaditeľa pre marketing a prezentáciu STM Ján Melich.

Návštevníci videli na výstave Leonardo da Vinci - geniálny vynálezca repliky desiatok jeho strojov a prístrojov v skutočnej veľkosti. Mohli sa ich aj dotknúť a uviesť do pohybu, a tak cestovať v čase, do doby na konci 15. a začiatku 16. storočia, kedy ich Leonardo navrhoval. Vynálezy boli rozdelené do štyroch tematických celkov zodpovedajúcim živlom prírody - teda zemi, vode, vzduchu a ohňu. Nechýbali ani kópie Leonardových slávnych obrazov. Výstava zahŕňala plochu 520 štvorcových metrov na prízemí a poschodí budovy STM na Hlavnej ulici. Stalo sa tak pri príležitosti 560. výročia narodenia tejto významnej postavy vedy a umenia.

Putovná výstava z Florencie sa ďalej presťahuje do Ostravského múzea v ČR. "Bude otvorená zrejme koncom marca alebo začiatkom apríla, počítame, že u nás bude až do septembra," povedala dnes pre TASR riaditeľka Ostravského múzea Jiřina Kabrtová.

Košické STM sa pripravuje na ďalší rozsiahly projekt. Pôjde o interaktívnu výstavu pod názvom Majstri ducha, ktorá približuje život a dielo najvýznamnejších vedcov a vynálezov zo Slovenska. "Ak všetko dobre vyjde, tak to otvoríme v apríli budúceho roku," uviedol Melich.