Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Vyšiel filmologický zborník Minority a film

Slovenský film Pacho, hybský zbojník Foto: Youtube

Zborník tvorí súbor príspevkov zo 14. ročníka česko-slovenskej filmologickej konferencie.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Zborník textov venovaný zobrazovaniu minorít vo filme prichádza v týchto dňoch na knižný trh. Publikácia s názvom Minority a film je venovaná záujemcom o hlbšie skúmanie kinematografie. Na spoločensky dôležitú tému menšín v ňom ponúka kritické analýzy domácich i svetových diel 20 slovenských a českých filmových teoretikov. TASR informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Zborník tvorí súbor príspevkov zo 14. ročníka česko-slovenskej filmologickej konferencie, ktorá sa uskutočnila na jeseň minulého roka v kaštieli Topoľčianky. Čitatelia sa v ňom stretnú napríklad s témou protičeskej agendy slovenského filmu v rokoch 1939 - 1945 od filmovej teoretičky Petry Hanákovej, s obrazom Rusínov v slovenskom dokumente po roku 1989 od filmového teoretika Martina Palúcha alebo s témou Rómov v slovenskom dokumente filmového dramaturga a publicistu Reného Lužicu.

"Účelovú interpretáciu filmu Pacho, hybský zbojník ponúka teoretik pop-kultúry Juraj Malíček a experimentálnym filmom Petra Mihálika Lilli Marlen, jedným z dvoch filmov, ktoré tento zakladateľ slovenskej filmológie režíroval, sa zaoberá filmová teoretička Eva Filová," doplnila na margo zborníka, ktorý zahŕňa aj texty estetika a filmového teoretika Petra Michaloviča, výtvarného a filmového teoretika Juraja Mojžiša a filmovej teoretičky Jany Dudkovej. Do zborníka prispeli aj českí filmoví teoretici a historici - Vlastimil Zuska, Jan Bernard, Václav Kofroň, Luboš Ptáček či Miroslav Petříček.

Zborník Minority a film vyšiel na 204 stranách, zostavil ho filmový teoretik a šéfredaktor časopisu Kino-Ikon Martin Kaňuch. Publikáciu vydali Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) v spolupráci so SFÚ a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu (AVF).