Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vydavateľstvo Ikar ocenilo najúspešnejších autorov za rok 2012

Ocenená spisovateľka Táňa Kelleová - Vasilková Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spisovateľka Táňa Kelleová - Vasilková získala tri Platinové knihy za romány Nikdy, Ranč u starého otca a Tá druhá.

Bratislava 13. februára (TASR) - Jozef Banáš, Andrea Coddington, Jozef Karika, Jozef Pavlovič, Táňa Keleová-Vasilková a Kamil Peteraj sú najúspešnejšími autormi vydavateľstva Ikar za minulý rok. Dnes podvečer si prevzali ocenenia vo forme Zlatej knihy, Platinovej knihy a Zlatého pera 2012.

Tri Platinové knihy za romány Nikdy, Ranč u starého otca a Tá druhá si odniesla spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková, dve platiny získal Jozef Pavlovič za knižky pre deti Parádnice zajačice a Rozprávky ostrihané na ježka, navyše si odnáša aj Zlatú knihu za rozprávkovú knižku Zajkovia Majko a Kajko. Platinovú knihu si prevzal aj Jozef Banáš za román Sezóna potkanov.

Zlatú knihu dostala Andrea Coddington za román Cudzia krv a Jozef Karika za román V tieni mafie II. Čas dravcov. Cenu literárnej kritiky Zlaté pero 2012 získal Kamil Peteraj za básnickú zbierku Bosá v priesvitných šatách. Každý z ocenených autorov dostal originálnu plastiku od výtvarníčky Márie Banášovej.

"Je to radosť a prekvapilo aj potešilo ma to. Som ten typ, čo robím, robím rada. A rada robím všetko, rada píšem, rada som s deťmi, rada som s priateľmi, rada robím v záhrade, varím. Myslím, že sa to volá šťastie," povedala pre TASR trojplatinová Táňa Keleová-Vasilková. Ako prvá slovenská autorka dosiahla na sklonku minulého roka milión predaných výtlačkov svojich kníh a stále patrí k najžiadanejším spisovateľkám. Doposiaľ Ikar vydal 24 jej románov a za všetky dostala Zlaté, respektíve Platinové knihy.



"Je to zásluha mojej učiteľky, že som takmer ako prvý z našej dediny Veľké Kostoľany išiel na gymnázium. Chytila ma téma písania pre deti, predtým som písal epigramy, čo je téma pre dospelých a hádanky, aj mi vyšli tri knižky hádaniek pre deti. Je príjemné, že o moje rozprávky je stále záujem," uviedol pre TASR dvojplatinový Jozef Pavlovič. Z jeho autorského pera je aj známa knižka Deduško Večerníček.

"Mám z ocenenia veľkú radosť a je to pre mňa aj šok, pretože Sezóna potkanov má za štyri mesiace od vydania predaných viac ako 25.000 výtlačkov, je to pre mňa pocit, že písanie má zmysel, čo zároveň považujem aj za prácu na sebe," doplnil Jozef Banáš, ktorého knihy boli preložené do viacerých jazykov a román Zóna Nadšenia aj do jazyka hindu.

"Veľmi sa teším práve pri knihe Cudzia krv, lebo je takým mojím dieťatkom, napriek tomu, že je až treťou v poradí. Strávila som nad ňou veľa času, emócia a všetko okolo nej je v tejto knihe uchopiteľné. Pamätám si presne, ako som ju písala. Celé leto som namiesto dovolenky sedela doma v Radošine, písala som knihu a bolo mi veľmi dobre," pozerá na ocenenie Andrea Coddington, ktorá je už majiteľkou Platinovej knihy za román Židovka.

"Teší ma hlavne to, že moje knihy ľudia čítajú, a nielen preto, že sú o násilí, ale vždy sa do príbehu snažím vložiť aj témy o vzťahoch, hodnotách, spoločenskom či osobnostnom rozvrate. Sú to, myslím, témy, ktoré sa ľudí osobne dotýkajú, a preto ich ľudia vyhľadávajú," doplnil Jozef Karika, ktorému úspech priniesla séria kníh V tieni mafie, V tieni mafie II. Čas dravcov a Nepriateľ štátu.

"Je to ocenenie od kritiky, ktorá nie je tendenčná a len tak sa k ničomu neprikloní, preto ma to veľmi teší," hodnotí ocenenie držiteľ Zlatého pera 2012 Kamil Peteraj. Podľa poroty je jeho najnovšia zbierka Bosá v priesvitných šatách jedným z najvýrečnejších činov slovenskej poézie posledných desaťročí.

Zlatú knihu získava slovenský autor, ktorého dielo dosiahlo predaj 15.000 výtlačkov, Platinovú knihu pri 25.000 predaných výtlačkov. Zlaté a Platinové knihy odovzdáva vydavateľstvo Ikar od roku 2000. Cenu literárnej kritiky Zlaté pero získava autor pôvodného diela v príslušnom roku a rozhoduje o nej porota. Túto cenu udeľuje Ikar od roku 2004.